fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ako dete počne ovako da pomera glavu, vodite ga kod lekara: Simptom opasnog stanja za koje mnogi roditelji ne znaju

Beba

Medicinska sestra koja vodi Instagram nalog @tinyheartseducation objavila je uznemirujući snimak na kojem beba pomera glavu gore dole i izgleda da teško diše.

“Da li prepoznajete ovaj znak? Pomeranje glave je znak respiratornog distresa. To je način na koji telo pokušava da pomogne da unese više kiseonika, kroz upotrebu pomoćnih mišića. Dakle, ako primetite ovaj simptom kod svog deteta, odvedite ga kod lekara.” – napisala je medicinska sestra u opisu videompriloga.

Šta je respiratorni distres?
Respiratorni distres se odnosi na stanje koje uključuje otežano disanje ili kratak dah. Ovo može biti zbog ozbiljnih problema, kao što su astma, srčana insuficijencija ili čak infekcija pluća. Simptomi mogu biti blagi do teški, tako da je važno odmah potražiti lečenje ako vaše dete doživi simptome povezane sa respiratornim distresom, piše drmayankshukla.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiny Hearts (@tinyheartseducation)

Simptomi respiratornog distresa kod dece

1. Brzina disanja: Povećanje broja udisaja u minuti može biti znak respiratornog distresa. Ovo verovatno znači da dete ima problema sa disanjem ili ne dobija dovoljno kiseonika.

2. Povećan broj otkucaja srca: Nizak nivo kiseonika ili problemi sa disanjem vašeg deteta mogu povećati broj otkucaja srca. To je zato što telo nadoknađuje nedostatak kiseonika. Odmah se obratite pedijatrijskom stručnjaku za zdravlje i negu pluća za medicinsku pomoć, jer je ovo ozbiljan problem.

3. Zviždanje ili stridor: Zvuk piskanja je često povezan sa zviždanjem. Ovo se može čuti dok vaše dete diše. Često ukazuje na to da je vazdušni prolaz manji, što vašem detetu otežava disanje. Drugi zvuk koji možete čuti tokom respiratornog distresa naziva se stridor. To je zvuk koji se čuje u gornjim disajnim putevima grudnog koša vašeg deteta kada udahne.

4. Povlačenja: Ako se čini da se grudni koš vašeg deteta sa svakim udisajem udubljuje odmah ispod vrata i/ili grudne kosti i/ili između rebara, to može biti znak respiratornog distresa. To je zato što je to način na koji telo pokušava da unese više vazduha u pluća.

5. Upotreba pomoćnih mišića: Neki dodatni fizički znaci respiratornog distresa uključuju pomeranje glave vašeg deteta gore-dole kada diše ili ako se čini da mu se mišići na vratu kreću.

6. Grcanje: Neke male bebe to rade bez razloga, ali to takođe može biti znak respiratornog poremećaja. Ako se grcanje javlja svaki put kada dete izdahne, to je znak uznemirenosti. Ovo je reakcija tela da obezbedi da disajni putevi i pluća ostanu otvoreni kako bi dobili dovoljno kiseonika.

7. Znojenje: Ako vaše dete brzo diše, možete primetiti i znoj na njegovom čelu. Ovo je često praćeno time što se dete oseća hladno ili vlažno i nije toplo na dodir kao što možete očekivati.

8. Širenje nosa: Mala deca i bebe imaju svoje jedinstvene karakteristike, ali ako primetite da im se nozdrve šire, to može biti znak respiratornog distresa. Ovo se često dešava ako postoje problemi sa dobijanjem dovoljno kiseonika.

9. Promene boje: Ako primetite promene u boji kod vašeg deteta, vreme je da kontaktirate lekara jer je verovatno u respiratornom poremećaju. Uobičajene promene boje uključuju plavičastu boju oko usta, na unutrašnjoj strani usana ili na noktima. To znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika kroz disanje i verovatno im je potrebna medicinska pomoć.

10. Zamor: Iako je svako dete drugačije, zamor, posebno kada je u kombinaciji sa drugim simptomima respiratornog distresa, može biti znak da postoji veći problem. Ako se vaše dete ponaša umornije, to može biti zbog niskog nivoa kiseonika, što može ukazivati na zamor disanja.

Tagovi:
Pročitajte još: