Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ako hoćete da vam muškatle cvetaju od proleća do jeseni, u saksije obavezno dodajte ovo – imaćete najlepšu terasu u kraju

Muškatle

Jedna od najpopularnijih biljaka i cveća na našim prostorima jesu muškatle – nema kuće koja ih nema na terasi. Lako se održavaju, imaju pristupačnu cenu i pre svega su raskošno lepe.

Ova biljka je pravi vesnik onog proleća zbog kog nam je u sveti proleće cvetno i šareno.

Saksije sa muškatlama najlepši su ukras svake bašte ili balkona, tokom leta, a mogu da cvetaju do kasne jeseni. A kako da vam to pođe za rukom?
Na početku nove sezone, muškatle zahtevaju korišćenje prihrane za cveće. Ukoliko primetite opadanje lišća kada biljku premestite sa jednog mesta na drugo, znajte da je to normalna pojava. Dovoljno je da osušene delove dodatno prihranjujete. Ukoliko primetite crvene rubove po listovima, znači da je za biljku još uvek hladno napolju.

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biti podložnija bolestima. Takođe, jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvetaju produžava vreme cvetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti.

Takođe, od proleća do jeseni muškatle je dobro dva puta mesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za podsticanje cvetanja.

Obezbediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije.

Pazite da ne preterate jer možete da oštetite koren i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

Ovaj recept podstiče cvetanje i služi kao zaštita od gljivica.

Takođe, vaš omiljeni jutarnji napitak kafa može poslužiti kao prirodno đubrivo.

Kašičicu kafe razmutite u vodu kojom zalivate biljku, ili iskoristite osušeni talog kafe kao hranu za koren biljke.

Biljku je poželjno i dva puta mesečno zalivati vodom sa dodatkom prihrane na bazi fosfora.

Budući da se bliže sve topliji dani i leto, muškatle dnevno zalivajte odstajalom vodom, a sa dolaskom visokih temperatura, to valja činiti i dva puta dnevno.

Tagovi:
Pročitajte još: