Ako prepoznate neki od ovih “SIMPTOMA” u radu svog kompjutera pod hitno ga ISKLJUČITE!

Količina potrebne električne energije zavisi od toga šta treba obaviti, što je zadatak zahtevniji, to više struje treba.

Preterano visoke temperature mogu naškoditi vašem računaru i skratiti mu radni vek. Zbog toga je dobro znati kad se približavate nivou temperatura koje treba izbegavati.

Kad nas pogodi toplotni talas nisu živa bića jedina koja se s njima teško nose. Elektronski uređaji sadrže više osetljivih komponenti koje nije dobro izlagati visokim temperaturama, na kraće ili duže vreme. Pogledajte koji su to znaci koji će vas upozoriti kada se vaš računar pregreva i saznajte koja je optimalna radna temperatura za njih, piše MakeUseOf.

Kako računar stvara toplotu?

Toplota je prirodna nuspojava korišćenja električne energije. Sve što koristi energiju kako bi pokrenulo aktivnost – bilo to računar, automobilski motor ili naša tela – za posledicu ima prenos toplote. U vašem računaru najveći izvori toplote obično su procesor i grafička kartica, koji se zagrevaju pri radu dok se struja kreće po delovima i nailazi na otpor.

Količina potrebne električne energije zavisi od toga šta treba obaviti. Što je zadatak zahtevniji, to više struje treba. Što ih više obavljate odjednom, to je problem veći.

Kako prepoznati znake pregrevanja računara?

Ako je sve u redu i kako treba biti, vaš računar neće se zagrevati do nivoa na kojem bi to moglo početi da ometa svakodnevno korišćenje. Ali, kako ćete znati da nešto nije u redu? Jedan od većih znakova je usporavanje i/ili „smrzavanje“ računara, naročito ako postane učestalo ili ako više ne možete obaviti ni najosnovnije zadatke, prenosi N1.

Kompjuteri imaju bezbednosni sistem koji gasi pregrejane komponente kako bi se izbegla trajna oštećenja. U nekim situacijama zbog toga će celi sistem biti ugašen i neće se ponovno pokrenuti sve dok se ne rashladi u dovoljnoj meri. Takođe, ventilatori zaduženi za hlađenje mogu postati bučniji nego inače jer rade intenzivnije kako bi rashladili matičnu ploču i procesore tako što izbacuju vruć vazduh niz odvod toplote i izvan kućišta.

Pregreva li se računar ili je samo zagrejan?

Normalno je čuti ventilatore kako rade, pogotovo ako izlažete procesor, grafičku karticu, čvrsti disk i druge komponente većim naporima. U računarima s operativnim sistemom Windows možete proveriti šta najviše opterećuje vaš procesor ako otvorite Resource Monitor. Tu ćete aplikaciju naći ako kliknete na Start i ukucate „resource monitor“. Znak za uzbunu može biti ako su ventilatori stalno bučni, ali i ako ih odjednom više ne čujete. Naime, kvar na ventilatoru može biti jedan od razloga zašto se vaš računar počinje da pregreva.

Osim kvara, do problema može doći i ako su pojedine komponente loše postavljene, kao i ako su otvori za izbacivanje toplote blokirani (nakupljenom prašinom, predmetom i tome slično). Temperaturu računara možete pratiti i odgovarajućom aplikacijom.

Koja je optimalna radna temperatura procesora?

Računari su po pravilu dizajnirani kako bi najbolje funkcionisali na sobnoj temperaturi, otprilike između 20 i 26 Celzijusovih stepeni. Sve više od toga može dovesti do problema. Radna temperatura procesora biće viša od temperature prostorije u kojoj se računar nalazi, i to je sasvim normalno. Optimalnu radnu temperaturu za konkretno vaš procesor možete naći u tehničkoj dokumentaciji za vaš računarski sistem. Uopšteno govoreći, ne bi smela preći 75 Celzijusa, iako ima izuzetaka.

Idealno bi bilo kad bi ostala ispod 60 Celzijusa. Iznad 70 traži dodatne mere hlađenja, dok sve iznad 80 može oštetiti kompjuter. U takvoj situaciji ga smesta ugasite i pustite neka se potpuno ohladi. Temperature nešto niže od 20 stepeni Celzijusa ne bi trebalo da budu problematične.

Kako održavati idealnu radnu temperaturu?

Najvažnije je okolinu u kojoj se računar nalazi držati na prihvatljivoj temperaturi. Ponekad je dovoljno otvoriti prozor ili postaviti ventilator uz računar. Možete ga takođe i premestiti na lokaciju gde će biti izložen nižim temperaturama, kao i počistiti otvore za odvod toplote, prenosi tportal.

Laptop je lakše rashladiti nego stoni računar, ali su oni takođe skloniji stvaranju viška toplote zbog manjih odvoda toplote i užih otvora.

Preuzeto: Srbija Danas