fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ako vas bole zglobovi…

Ishrana sama po sebi neće izlečiti artritis, ali ako se držite nekih preporuka u ishrani, to može značajno da doprinese olakšanju simptoma. Evo koje je namirnice preporučljivo uključiti u ishranu za ublažavanje artritičnih tegoba.

Brokoli. Sadrži dosta korisnih vitamina, minerala, kao i supstanci koje štite ćelije od oštećenja. Najbolji je kratko kuvan na pari. Možete ga dodati kao prilog uz gotovo svako jelo. 
Hladno ceđena ulja. U slučajevima artritisa, koji u osnovi ima upalni proces niskog intenziteta, dobro je u ishranu uvrstiti ulja, i to ona bogata omega 3 masnim kiselinama, jer ona doprinose ublažavanju upala. To su, na primer, maslinovo, susamovo i sl. Možete kratko izdinstati šargarepu, kelj, brokoli na nekom kvalitetnom biljnom ulju. Nasuprot ovome, treba izbegavati biljna ulja bogata omega 6 masnim kiselinama – takvo je rafinisano suncokretovo ulje koje se najviše i koristi – jer ona podstiču upalne procese niskog intenziteta. 
Đumbir. Deluje antiupalno, ublažava bol u zglobovima. Takođe smiruje mučninu, pomaže varenje, ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt. Dodajte malo đumbira u prahu u čaj, ili narendajte svež đumbir u supu ili salatu…
Pasulj. I običan, domaći pasulj će pomoći da zglobovi manje bole. Bogat je mineralima koji doprinose ublažavanju bola, bakrom i manganom. 
Šargarepa. Grickajte ovo narandžasto povrće kad god možete. Bogato je beta karotinom koji štiti ćelije i doprinosi ublažavanju bola. Možete, recimo, da krarko propržite šargarepe sa malo maslinovog ulja, belim lukom i đumbirom (koji takođe deluju protiv bola) i napravite fini prilog. 
Ananas. Ananas sadrži ključne mikroelemente koji doprinose ublažavanju bola – vitamin C, mangan i tiamin. Sadrži i enzim bromelain, za koji je dokazano da pomaže oporavak mišića i ublažava bolove u mišićima, a deluje i antiupalno. 
Omega 3 masne kiseline. Deluju smirujuće na upalne procese. Najbolji biljni izvor ovih supstanci je laneno seme. Ali, da biste mogli da ga iskoristite, mora da bude samleveno. Ako ga pojedete celo, proći će najvećim delom nesvareno kroz creva, jer ima veoma otpornu opnu.
Kurkuma. Poslednje, ali ne i najmanje važno. Ovaj žuti začin, nepobitno je naučno dokazano, ima veoma snažno antiupalno dejstvo na upale niskog intenziteta (koje često stoje u osnovi artritisa). Neka vam svakodnevna navika postane da dodate kašičicu kurkume u supu, ili varivo, jutarnji smuti ili neko drugo jelo koje koristite tokom dana. Takođe, možete da umutite kašičicu kurkume sa kašičicom meda i to pojedete – ukusno je i zdravo.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: