Aktuelno: Srbija

MUP: Imamo dokaze da su Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova do sada je saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju na to da su predsednik Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani, saopštio je MUP.

“U skladu sa članom 27 stav 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije saopštavamo da su obaveštenja primljena od lica za koje se osnovano sumnja da su povezana sa slučajem prisluškivanja predsednika Vučića i članova njegove porodice dostavljena na dalju nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ko je do sada saslušan u istrazi prisluškivanja predsednika

U predistrazi oko presretnutih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića saslušano je 50 osoba, a među njima su i bivši funkcioneri MUP-a, pišu “Novosti”.

Prema saznanjima lista, među saslušanima su bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Dejan Milenković, Srećko Lazić, nekadašnji zamenik načelnika Uprave Kriminalističke policije.

Novosti navode da se opsežna i detaljna istraga o tome ko je, po čijem nalogu i sa kojim ciljem špijunirao šefa države privodi kraju, i da su već prikupljeni brojni dokazi da su šef države i članovi njegove porodice bili pod nezakonitim “merama”.

Vanredna kontrola u vrtiću “Zamak”, posle navoda o zlostavljanju deteta

U privatni vrtić “Zamak” upućena je vanredna kontrola gradske prosvetne inspekcije, nakon što su objavljeni snimci za koje u pojedinim medijima tvrde da prikazuju zlostavljanja deteta i neprofesionalno ponašanje u toj ustanovi.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, navodi da će ukoliko se utvrdi da su snimci koje je objavio Srpski telegraf autentični, i ustanova i vaspitačica iz tog vrtića snositi posledice.

Novi Zakon o zaštiti potrošača – vansudsko rešavanje spora i spas od nasrtljivih trgovaca

Prema izveštaju nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije u 2020. godini registrovano je oko 6.000 prijava. Novim propisima, koji se uskoro očekuju, predviđeno je vansudsko rešavanje sporova, gde potrošač može, pogotovo ako trgovac nije prihvatio njegovu prijavu, da pokrene takav spor. Vansudski spor je vremenski ograničen i može da traje maksimalno 90 dana.

Hoti: Ove godine zaokruživanje investicije na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica, prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju.

Boraveći na Brezovici sa saradnicima iz odlazeće vlade, Hoti se sastao sa članovima kosovske skijaške federacije.

Vučić i Bratu o saradnji Srbije i OEBS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa novoizabranim šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom, koji je predstavio prioritetne oblasti saradnje u predstojećem periodu.

Aleksandar Vučić je čestitao ambasadoru Bratuu na imenovanju na odgovornu funkciju šefa Misije OEBS-a u našoj zemlji i izrazio nadu da će Srbija i OEBS sarađivati u procesu demokratizacije i održanju mira i stabilnosti u regionu, što su glavni ciljevi Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike

Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata – sa njim na čelu.

Aljbin Kurti je rekao da ostaje nosilac liste i da će “poštovati zakone i ustav”, uprkos odluci sudskog saveta da mu zbog kazne izrečene u poslednje tri godine, nije dozvoljeno da bude kandidat za poslanika.

Selaković: Očekujem susret Vučića i Bajdena do kraja godine

Uveren sam da ćemo do kraja godine, zahvaljujući jakim i ozbiljnim kontaktima koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostvario u prethodnim godinama imati bilateralni susret predsednika Vučića sa predsednikom Bajdenom, navodi za RTS ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Advokati Ive Ilinčić: Posle ovog slučaja ništa više neće biti isto

Nakon saslušanja glumice Ive Ilinčić u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, njeni advokati preneli su novinarima kako je svedočila u istrazi protiv profesora glume Miroslava Mike Aleksića, koji se sumnjiči za silovanje i polno uznemiravanje svojih učenica.

Iva Ilinčić je nakon više od četiri sata svedočenja, iz Palate pravde izašla sa svojim advokatima i ocem, ali nije davala izjavu medijima.

Izgorela dva automobila u Kragujevcu

U Gundulićevoj ulici u Kragujevcu, izgorela su dva putnička automobila, a još jedan je oštećen.

Detalji izbijanja plamena za sada nisu poznati, a istraga, koja je u toku, pokazaće šta je uzrok ovog događaja.

Pucnjava u centru Beograda, ranjen mladić

Mlađi muškarac ranjen je u nogu u Resavskoj ulici, preko puta broja 34. Hitna pomoć je ranjenog mladića prevezla na Institut na Banjici.