Aktuelno: Srbija

Sud u Novom Sadu evakuisan zbog dojave o bombi, u toku kontradiverzioni pregled

Sudska zgrada u Novom Sadu, po drugi put za pet dana, ponovo je danas evakuisana zbog anonimne dojave da je u toj zgradi postavljena bomba, i u toku je kontradiverzioni pregled koji sprovodi policija.

Dojavu je uputio u 11.15 sati muški glas pozivom na centralu suda, koji je rekao “neka budala je unela bombu”, rekla je Tanjugu portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.

Lociran automobil koji je sleteo u Lim

Pripadnici ronilačke brigade Žandarmerije, koji od ponedeljka tragaju za vozačem koji je automobilom sleteo u Lim, locirali su vozilo u vodi na oko 20 metara nizvodno na dubini od oko 20 metara.

Pripadnici ronilačke brigade Žandarmerije, koji od ponedeljka tragaju za vozačem koji je automobilom sleteo u Lim, locirali su vozilo u vodi na oko 20 metara nizvodno na dubini od oko 20 metara.

Brnabić: Mora se ubrzano raditi na digitalizaciji zdravstvenog sistema

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je, predsedavajući prvoj sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, da se ubrzano mora raditi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, koji je prepoznat kao jedan od najkompleksnijih i najvažnijih sistema.

Predsednica Vlade istakla je da će zadatak ovog tela u narednom periodu biti unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća, efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana, obezbedila bolja kontrola troškova i postigao bolje povezan zdravstveni sistem, uključujući i državni i privatni sektor, navedeno je u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima

Ubistvo na Zvezdari

Telo šezdesetogodišnjeg muškarca pronađeno je jutros u lokvi krvi oko 4.00 na Zvezdari nakon što je policija dobila prijavu da su provalnici ušli u jednu kuću u Pešterskoj ulici, prenose mediji.

Kako navode, policijska patrola je po dolasku na lice mesta zatekla telo muškarca sa ubodnim ranama po vratu i grudima, prekrivenog jastukom i ćebetom.

Uviđaj je u toku, prikupljaju se tragovi i intenzivno se radi i na utvrđivanju motiva i identifikaciji osumnjičenog za ubistvo.

Pušteno u rad biogasno postrojenje u Novom Miloševu

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u Novom Miloševu pustila u rad “Pepo Energy” postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije.

Postrojenje “Pepo Energy” koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Radna grupa za bezbednost novinara o odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara na jučerašnjoj sednici prihvatila je predlog Udruženja novinara Srbije da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a tokom NATO intervencije na Srbiju i Crnu Goru.

U predlogu UNS-a navodi se da bi Radna grupa trebalo da zatraži od NATO-a da otvori arhive u vezi sa napadom na RTS, da koordiniše aktivnosti sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, Evropskom federacijom novinara, Hjuman rajts vočom i Amnesti internešenelom.

Detalji o spomeniku Stefanu Nemanji – zašto je odlučeno da drži mač, a ne krst

Spomenik Stefanu Nemanji, koji će biti svečano otkriven na Savskom trgu u Beogradu, i dalje prate brojna pitanja – o veličini spomenika, simbolici, izgledu postamenta, ceni, umetničkim i neumetničkim uticajima.

Akademik i istoričar Ljubomir Maksimović kaže da se Stefan Nemanja vraća na mesto koje zaslužuje.

“Usudiću se da kažem da je Stefan Nemanja bio najznačajniji vladar u srpskoj srednjovekovnoj istoriji, ali da u potonjim vekovima njegova slika kao da malo bledi u svesti naroda”, smatra Maksimović.