Aktuelno – Srbija

Otvorena panoramska žičara na Zlatiboru

Panoramska “Gold gondola” na Zlatiboru, najduža tog tipa u svetu, svečano je otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Žičara povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Vučić: Put do Požege biće završen do kraja godine

Predsednik  Srbije je najavio da će put do Požege biti završen do kraja godine, do Svetog Nikole, jer to mnogo znači za Zlatibor.

“Izgradićemo obilaznicu oko Zlatibora, put za Ponikvama, brzu saobraćajnicu ka Užicu sa krakom prema Kotromanu i Višegradu kako bi Zlatibor približili Beogradu”, naveo je Vučić.

Dodaje da je za Zlatibor važna i izgradnja sekundarnog gasovoda i da se sada vodi velika trka između dva turistička mesta Zlatibora i Vrnjačke banje.

Od danas prijava za vakcinu protiv kovida 19 moguća i preko kol-centra

Osim prijavljivanja preko e-Uprave, građani od danas mogu da interesovanje za vakcinaciju iskažu i putem kol-centra, navodi za RTS Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Mihailo Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da je do danas više od 175.000 građana putem portala e-Uprave izrazilo interesovanje za vakcinaciju.

Zbog izlivanja Južne Morave zatvoren put Kruševac – Niš kod Đunisa

Nivo Južne Morave podno Mojsinjskih planina opao je za tridesetak centimetara i trenutno iznosi 520 centimetara. Zbog izlivanja Južne Morave kod podvožnjaka u Đunisu za saobraćaj je i dalje zatvoren put Kruševac – Niš, pa se saobraćaj preusmerava preko Ribarske banje i Pojata.

Tokom noći, vrh poplavnog talasa u Mojsinju bio je kod Stalaćke klisure. Danas je opao nivo Južne Morave, podno Mojsinjskih planina, za tridesetak centimetara i trenutno iznosi 520 centimetara.

Pre dva dana proglašena je vanredna odbrana od poplava u ovom kraju, jer je nivo južne Morave prešao 400 centimetara. U porastu je i zapadna Morava kod Jasike (+48 centimetara).

Petru Petkoviću zabranjen ulazak na KiM

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, privremene prištinske institucije zabranile su ulazak na KiM.

Petar Petković u saopštenju navodi da su privremene prištinske institucije odlučile da mu onemoguće da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama u južnoj pokrajini i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

U Vojvodini nova 483 slučaja, najveći broj novoobolelih u Novom Sadu 109

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da su u protekla 24 sata na teritoriji pokrajine registrovana 483 nova slučaja zaraze infekcije korona virusom, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine 13.891. Epidemiološka situacija u Vojvodini se ocenjuje kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U Somboru održana akcija davanja krvi 

Akciji se odazvalo 40 davaoca, posle lekarskog pregleda, krv je dalo 36 osoba, 11 žena i 25 muškaraca. 

Očekuju nas ledeni dani

Do 19. januara očekuje se veoma hladno i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine, sa umerenim, a na širem području grada i jakim jutarnjim mrazevima. Srednja dnevna temperatura vazduha biće znatno ispod višegodišnjeg proseka (od -9 do -7). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -15 (oko 18.01.) do – 9 stepeni, a najviša dnevna od -4 do -1. Slab sneg će povremeno padati oko 16. januara.