Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Alergija ili intolerancija na hranu?

Kada je reč o gubljenju težine, potpuno odricanje od pojedinih namirnica postalo je novi trend u svetu. Saznajte koja je razlika između intolerancije na određene namirnice, alergije i opsesije vitkom linijom.

Verovatno ste čuli za tajnu mršavljenja koja je poslednjih godina aktuelna, a možda ste čak i lično primenili ovaj metod: „trenutno“ izgubiti 4,5 kg tako što ćete se odreći pšenice. Često se, međutim, dešava da osobe koje po svaku cenu žele da imaju idealnu liniju počnu da preteruju u izbegavanju određenih namirnica za koje misle da su alergični i njihova navodna intolerancija postane jednostavan izgovor za situaciju koja lako prerasta u poremećaj u ishrani.

Nemaju svi, koje muče alergije na hranu ili intolerancija u odnosu na pojedine namirnice, poremećaj u ishrani. Daleko od toga, alergije su realan fenomen i mogu da budu opasne po život. Ali potencijalne alergije protežu se od onih izazvanih šećerom, orašastim plodovima i životinjskim proteinima (uključujući i jaja i mlečne proizvode) pa do onih koje inicira različito povrće (krompir, paprika, paradajz, plavi patlidžan…), soja i gluten. A danas ima žena koje tvrde da su alergične na pojedine grupe namirnica ne zbog opasnosti po njihovo zdravlje, već da bi opravdale pribegavanje restriktivnim, često opasnim dijetama radi gubljenja težine.

Alergija može da obezbedi pokriće za komplikovan odnos sa hranom. Niko neće dovoditi u pitanje vaše izbegavanje pice, ako je razlog za to savet lekara.

Istraživanja su pokazala da je samo četiri procenta populacije zaista ima alergiju, a  veliki broj ljudi izbegava određenu hranu zbog zabluda.

Može se takođe desiti da intoleranciju pogrešno doživljavamo kao alergiju.

Alergija, intolerancija ili poremećaj u ishrani?

Simptomi mogu biti slični – evo kako da otkrijete sa čime se suočavate

ALERGIJA

Kakav je osećaj: osip, naduvenost, svrab oko očiju, nos koji curi, kijanje, otežano disanje, mučnina, povraćanje, nesvestica, gubitak svesti – alergije kod odraslih najčešće izazivaju kikiriki, orašasti plodovi (kao što su bademi) i morski plodovi.

Kada se simptomi javljaju: Posle nekoliko minuta do dva sata posle unošenja hrane.

Dijagnoza: Lekar će ispitati vašu medicinsku istoriju i pregledaće vas, posle čega će izvršiti alergološke probe na koži.

 

INTOLERANCIJA

Kakav je osećaj: Šećer i mlečni proizvodi izazivaju naduvenost, gasove, dijareju, mučninu i grceve. Gluten može da izazove stomačne tegobe, umor i depresiju, a čokolada i kofein glavobolje. Hrana koja sadrži histamin, kao što je sir, crno vino i dizana testa, može da izazove glavobolje, ubrzan puls, crvenilo u licu, gubitak svesti i otežano disanje.

Kada se simptomi javljaju: Posle nekoliko sati do nekoliko dana posle jela.

Dijagnoza: Eliminaciona dijeta (izbegavanje određ­ene grupe namirnica tokom odre­đenog vremenskog perioda) posle čega sledi ponovno uvo­đenje (konzumiraju se mogući izazivači, kako bi se precizno odredilo šta izaziva intoleranciju). Konsultujte se sa svojim lekarom za uspešnu realizaciju ove metode.

POREMEĆAJ U ISHRANI

Kakav je osećaj: Strogo izbegavanje hrane koja se ne smatra zdravom i čistom – uključujući i onu koja sadrži veštačke boje, ukuse i konzervanse, životinjske produkte, pesticide, masti, šećer i so – radi kontrolisanja težine, a ne zbog istinske intolerancije ili moralnih prepreka za unošenje tih vrsta hrane, često se dovodi u vezu sa poremećajem u ishrani koji se zove ortoreksija, koja znaci opsednutost zdravom ishranom u ime gubitka viška kilograma.

Kada se simptomi javljaju: Postepeno tokom dužeg vremenskog perioda.

Dijagnoza: Obratite se lekaru ili nutricionisti, specijalistima za lečenje poremećaja u ishrani.

Izvor: Zdrava i fit

Tagovi:
Pročitajte još: