Ambasador Bangladeša pozvao srpske privrednike da investiraju u njegovu zemlju

Ambasador Bangladeša u Rimu zadužen i za Srbiju, Abdus Sobhan Sikder, pozvao je srpske privrednike da ulažu u njegovu zemlju koja važi za jednu od najsiromašnijih država u svetu.
Sobhan Sikder je rekao da srpskim investitorima ta zemlja zauzvrat nudi najjeftiniju radnu snagu koja postoji i dodatne subvencije od strane vlade Bangladeša.
Ambasador je predstavljajući potencijale za saradnju dve zemlje, Srbije i Bangladeša u Privrednoj komori Srbije rekao da se građani njegove zemlje još uvek sećaju podrške koju je nekadašnja SFRJ pružila nezavisnosti njegove zemlje kao i snažnog partnerstva u Pokretu nesvrstanih.
– Bangladeš je najveći izvoznik odeće na svetu posle Kine. To je naš najvažniji proizvod, a izvozimo u Ameriku, Nemačku, Italiju… – rekao je Sikder i pozvao srpske biznismene da budu strani investitori u Bangladešu.
Sa svojih 168 miliona stanovnika Bangladeš je jedna od najsiromašnijih država na svetu. Preko 40% stanovništva Bangladeša zarađuje manje od jednog dolara dnevno.
– Radna snaga nam je jeftina zato što smo siromašna zemlja. Ukoliko je neko zaintersovan da posluje i dobije jeftinu radnu snagu, naša vlada nudi podsticaje – kaže Sikder.
Inače, najveći procenat Bangladežana, čak 45% njih, zaposleno je u poljoprivrednom sektoru. Značajni poljoprivredni izvozni proizvodi su pirinač, juta, šećer, svila, pamuk, biber, kari i ostali začini, a u 100 zemalja izvoze farmaceutske proizvode.
Ambasador navodi da toj zemlji nedostaje mnogo toga, najviše savremenih mašina, ambalaža, automobili, ali i vino i vojna oprema.Upozorava na jednu stvar za koju je, kaže, siguran da nijedan investitor koji želi da dođe u tu zemlju neće voleti, a to su ogromne gužve u saobraćaju.
– Samo jedna stvar koju privrednici neće voleti, to su zastoji u saobraćaju. Ljudi iz drugih zemalja mogu da dožive kulturni šok jer je kod nas saobraćaj komplikovan, najviše u velikim gradovima – rekao je Sikder.
Direktor Sektora za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović istakla je da dve zemlje imaju veliki potencijal za saradnju i pozvala domaće investitore da jačaju poslovne veze sa Bangladešom.
Diplomatski odnosi sa ovom zemljom su uspostavljeni 1971. godine, a ambasada Srbije u Nju Delhiju (Indija) radno pokriva i Bangladeš.

Preuzeto: eKapija