fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Američka izumiteljka, patentirala vakuumski zamrzivač za sladoled

Ledi Edison

Bjula Luiz Henri, rođena je 1887. godine u Severnoj Karolini. Kćerka roditelja umetnika, bila je direktan potomak Patrika Henrija, jednog od očeva osnivača SAD. Pohađala je Prezbiterijanski koledž, a u Njujork se preselila 1919. godine. Nadimak Ledi Edison dobila je tridesetih godina prošlog veka.

Još kao dete, pravila je nove predmete sa praktičnom primenom. Kao dvadesetpetogodišnjakinja, 1912. godine, podnela je zahtev za svoj prvi patent – vakuumski zamrzivač za sladoled. Samo godinu dana kasnije, usledila su druga dva patenta, jedan za ručnu torbu, a drugi za kišobran, koji je bio veoma značajan među njenim ranim izumima. U Njujorku je osnovala sopstvenu laboratoriju, a angažovala je i modelare, tehničke crtače i mehaničare kako bi njene ideje pretvorili u prototipove.

O njenom uspehu svedoče i dve kompanije koje je osnovala – „Henry Umbrella and Parasol Company“ i „B.L. Henry Company of New York“.

Njena interesovanja datirala su i do mašina, gde je napravila poboljšanje na šivaćim i pisaćim mašinama tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Stekla je patent za šivaću mašinu sa dvostrukim lančić bodom, mašinu bez kalema, brojne dečije igračke, dodatak za punjenje i poravnavanje na pisaćoj mašini i dodatak za kopiranje dokumenata.

Od ukupno 110 njenih izuma, patent je za života dobila za 49, a u Nacionalnu dvoranu slavnih izumitelja primljena je 2006. godine.

Luiz Henri imala je i druga interesovanja. Volela je slikanje i pisanje, bila je aktivna u Društvu za zaštitu ptica, Ligi za zaštitu životinja, ali i u Muzeju za prirodnu istoriju.

Preminula je 1973. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: