Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Američka ministarka finansija: Zemlje G7 da podignu “zid protivljenja” prema Kini

Martin

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da zemlje sa tržišnom ekonomijom treba da podignu “zid protivljenja” prema Kini zbog njenih industrijskih politika koje vodi država.

Politika prema Kini je ključna tema koju Jelen promoviše na sastanku Grupe sedam (G7) finansijskih ministara ove nedelje u italijanskom odmaralištu Streza.

Jelen je takođe rekla na konferenciji za novinare da od ministara finansija G7 i guvernera centralnih banaka traži “opšti dogovor o konceptu” plana da se prihodi od oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine iskoriste za podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je juče uoči sastanka G7 poslao sličnu poruku kada je rekao da Grupa sedam treba da bude ujedinjena u suočavanju sa kineskom navodno prekomernom proizvodnjom koja se na zapadu označava i kao “višak kapaciteta”.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je 27. aprila saopštilo da termin “višak kapaciteta” nije tržišni zaključak nego “laž i primer protekcionizma SAD” koje žele da suzbiju privredni rast Kine, preneli su kineski mediji.

Tagovi:
Pročitajte još: