Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Android telefoni dobijaju jednu od najboljih iPhone funkcija

Poziv

Satelitska komunikacija stiže na Android telefone nove generacije.

Kada je Apple prošle godine otkrio da će se događaj na kojem će biti predstavljeni iPhone 14 uređaji zvati “Far Out”, mnogima je bilo jasno da se gigant iz Kupertina sprema da donese satelitsku komunikaciju na svoje uređaje. Sada, zahvaljujući kompaniji Qualcomm, ista tehnologija stiže i na Android pametne telefone.

Ukoliko niste upoznati, Emergency SOS via satellite, kako Apple naziva svoju satelitsku komunikaciju, ne omogućava obavljanje poziva – antene unutar telefona su premale za to – umesto toga, ova tehnologija služi za slanje poruka hitnim službama u momentima kada mobilna mreže nije dostupna. Ipak, Qualcomm je otišao korak dalje.

Snapdragon Satellite će podržavati dvosmernu razmenu poruka za hitne slučajeve, slanje SMS poruka i “druge primene”. Qualcomm je jasno rekao da njihova tehnologija ne služi samo za hitne slučajeve, već i za “svakodnevnu upotrebu u zabačenim, ruralnim i ofšor lokacijama”. Kako bi razvio ovu tehnologiju, Qualcomm je sarađivao sa kompanijom Iridium, koja je najpoznatija po svojim satelitskim telefonima.

Satelitska komunikacija će biti dostupna na svim Android uređajima koji koristi Qualcomm X70 modem, odnosno koje pokreće Snapdragon 8 Gen 2 čipset, a Snapdragon Satellite “će biti lansiran u odabranim regionima, počevši od druge polovine 2023. godine”, navodi kompanija.

Ipak, nisu samo telefoni ti koji će moći da koriste satelitsku povezanost. Očekuje se da ovu tehnologiju vremenom stigne i na tablete, laptopove, automobile i IoT uređaje. Proizvođači će imati priliku da ponude jedinstvene brendirane usluge koristeći Snapdragon Satellite, koji će takođe podržavati nezemaljske 5G mreže (NTN) čim postanu dostupne.

Tagovi:
Pročitajte još: