Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Apatin i Mohač postali bratske opštine

Dubravka Korać

Nakon sastanaka koji su održali u Apatinu krajem prošle godine, i u Mohaču par meseci kasnije, predsednici opština su ozvaničili bratimljenje dva po mnogo čemu slična grada. Delegacija opštine Apatin, koju je predvodila predsednica Dubravka Korać, odbornik u Skupštini opštine, Ištvan Peter, direktorka Kulturnog centra, Danijela Obradović i Danijel Ajduk, ispred Turističke organizacije, bila je gost svečanosti, koju je u zgradi opštine Mohač priredio gradonačelnik, Gábor Pávkovics.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici dosadašnjih bratskih opština Mohača: iz nemačkog grada Bensheima Christine Clein, francuskog grada Wattrelos Dominique Baert,  rumunskog grada Campia Turzit Dorin Nicolae Lojigan, kao i ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Ivan Todorov sa svojim saradnicima.

Uz domaćine, svi oni su istakli značaj međusobnih bratimljenja gradova koji su slični po veličini, strukturi i multikulturalnosti.

„Srpska zajednica u Mohaču postoji vekovima i danas je živa i organizovana kao i institucije kulture, Srpska pravoslavna crkva. Apatin ima i organizovanu mađarsku zajednicu, oko 10 % Apatinaca čine pripadnici mađarske nacionalne manjine. U Apatinu postoji Muzej Podunavskih Nemaca, aktivna mađarska kulturno-umetnička društva, vatrogasno društvo. Bratimljenje je put ka bržem ekonomskom razvoju, lakšem pristupu evropskim projektima prekogranične saradnje i povezivanju privrednih subjekata iz oba grada. Bratimljenje je izuzetno važno i za kulturnu razmenu a kultura nije nadogradnja nego osnova za razvoj svake zajednice. Želimo da naši mladi Apatinci kao i mladi iz Mohača putuju uz Dunav, dolaze u bratski grad, otkrivaju kulturne sadržaje i kroz kulturu se povezuju, jer se najbrže i najbolje uči kroz doživljaje i kreativnu razmenu“, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Nakon svečane ceremonije, delegacije gradova i opština su se uputili u centar grada, gde su meštani Mohača prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležavali Svetog Jovana Nepomuka.

Predsednica opštine Apatin se na rastanku domaćinima zahvalila na velikodušnom prijemu, te ih pozvala da budu gosti našoj opštini na predstojećim Apatinskim ribarskim večerima.

Tagovi:
Pročitajte još: