Apatinski poljoprivrednici zainteresovani za IPARD

U organizaciji Opštinske uprave Apatin u Apatinu je održana edukacija za poljoprivrednike o IPARD programu i fondovima, kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja.

Predavanje je okupilo brojne poljoprivredne proizvođače sa teritorije naše opštine koji su se mogli upoznati sa mogućnostima koje nude IPARD fondovi, komponentama i merama programa, sa tim ko može konkurisati za sredstva i za koje namene, sistemom kontrole korišćenja sredstava. Poljoprivrednicima koji su se okupili u skupštinskoj sali o IPARD programu govorio je Dragan Mirković, načelnik Odeljenja za ruralni razvoj u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

IPARD  program Evropske unije predstavlja Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014-2020. godine. Program bi trebalo da doprinese povećanju konkurentnosti domaćih poljoprivrednika i dostizanju standarda EU.

U zavisnosti od količine zemljišta koje poljoprivrednici poseduju, kroz IPARD će moći da apliciraju za sredstva koja mogu usmere u kupovinu traktora, priključnih mašina, rekonstrukcije štala i izgradnju ili renoviranje skladišta. Važnost predavanja i ovakve vrste obuke je u toj meri veća, jer će sredstva u budućnosti za ovu vrstu investiranja ići isključivo preko IPARD-a. Kombajni, semena i žive životinje će ići iz nacionalnog plana.

Budući korisnici IPARD fondova mogu da budu poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i pravna lica u kojima država nema učešće u kapitalu veće od 25 procenata. EU je za IPARD program Republike Srbije opredelila 175 miliona evra, a sredstva će biti na raspolaganju od početka sledeće godine i moći će da se troše do 2023. Raspisivanje prvih poziva očekuje se ove jeseni.

Završetak predavanja bio je posvećen prezentaciji radne verzije dokumentacije, a Mirković je sa poljoprivrednicima “prošao” kroz ceo document za apliciranje i ukazao gde sve mogu da pogreše, kako u startu nebi bili odbijeni.

Pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Đorđe Vignjević, rekao je da će opštinska uprava nastaviti da pruža podršku poljoprivrednicima kroz edukaciju kako bi svi koji žele da apliciraju uspeli u tome – navodi se u dopisu.

Kompletnu prezentaciju možete pogledati ovde.