Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Apple okrenuo ploču, donosi funkciju koju je Stiv Džobs mrzeo

Stiv Dzobs

Uprkos tome što je pokojni osnivač bio veliki protivnik “vertikalnih ekrana” na dodir, Apple se sprema da donese ovu tehnologiju na svoje laptopove.

Stiv Džobs je nesumnjivo bio polarizujuća figura, ali je takođe jedan od najzaslužnijih za današnji uspeh kompanije Apple, a njegova filozofija i shvatanje proizvoda se i danas u velikoj meri mogu videti među uređajima koje gigant iz Kupertina nudi potrošačima. Ipak, čini se da je Apple spreman da raskrsti sa nekim starim idejama.

Jedna od tih ideja, kojoj se Džobs strasno protivio, jesu “vertikalni ekrani na dodir”. Jednom prilikom je osnivač kompanije rekao da “nakon određenog vremena, ruka želi da vam otpadne. Nefunkcionalno je i ergonomski užasno”.

Ove reči je Džobs izgovorio 2010. godine, nakon što su se u medijima pojavili navodi da je Apple podneo patente koji se odnose na kompjuterske ekrane koji registruju dodir. “Apple je uradio gomilu testova ove tehnologije i ispostavilo se da nije funkcionalna”.

Sada deluje da su nadređeni u kompaniji Apple okrenuli ploču. Kako tvrdi analitičar Mark Gurman, kompanija radi na MacBook računaru koji će imati ekran na dodir, i koji će se naći na tržištu 2025. godine. Prema njegovim navodima, ovo će takođe biti prvi MacBook sa OLED ekranom.

Naravno, nije teško razumeti odakle dolazi novi način razmišljanja dizajnera kompanije. Ukoliko uzmemo u obzir da se iPad tableti pomoću tastatura postavljaju uspravno, može se reći da kompanija u svojoj ponudi već ima “vertikalne ekrane na dodir”, a kako se laptopovi i tableti kompanije Apple zasnivaju na istoj arhitekturi, ovo ne bi delovalo kao preveliko odstupanje.

Tagovi:
Pročitajte još: