Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Apple se povinovao pravilima EU! Novi Iphone imaće USB-C punjač

Iphone

Najnoviji Ajfon kompanije Epl koji će biti predstavljen 12. septembra imaće USB-C punjač, u skladu sa regulativom EU koja zahteva od proizvođača da usvoje zajednički model punjača do decembra 2024. kako bi se uštedeo novac potrošačima i smanjio otpad.

Većina novih Epl proizvoda, kao što je najnoviji iPad, već koriste USB-C, ali kompanija se do skoro protivila pravilu EU. Telefoni američke kompanije trenutno koriste sopstveni Lightning adapter, za razliku od rivala, uključujući Samsung, prenosi BBC.

„Stroga regulativa koja nalaže samo jednu vrstu konektora guši inovaciju, a ne podstiče je, što će zauzvrat naneti štetu potrošačima u Evropi i širom sveta“, rekao je za britanski javni servis predstavnik Epla u septembru 2021, kada je na tržište izbačen poslednji model Ajfona.

Svi Ajfon uređaji počev od Ajfon 8 telefona koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje. Međutim, izgleda da će poslednji model Ajfon 14 ujedno biti i poslednji model koji koristi Lightning kabl, koji se u Eplovim prodavnicama prodaje za oko 23 evra.

Za sada nije poznato da li je reč o globalnoj promeni proizvoda, ali, kako piše BBC, malo je verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona samo za evropsko tržište. Ove novine biće ugrađene u novi Ajfon 15 i Ajfon 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje na godišnjem jesenjem događaju Epla, a osnovna prednost, osim veće brzine punjenja, je što će moći da se koristi jedan punjač za iPad, Mac i iPhone.

Pravilo EU o zajedničkom punjaču pokriva niz proizvoda „male i srednje prenosive elektronike“, uključujući mobilne telefoni, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosive zvučnike. Bilo koji od ovih uređaja koji se puni pomoću žičanog kabla moraće da ima USB Tipe-C port, bez obzira na proizvođača.

Prema EU, to će uštedeti potrošačima „do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača“ i smanjiti 11.000 tona otpada na godišnjem nivou.

Tagovi:
Pročitajte još: