fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Argentina se okreće od BRIKS-a: Nova šefica diplomatije najavila drastičnu promenu kursa

Argentina

Buduća ministarka spoljnih poslova Argentine Dajana Mondino izjavila je da se ta država neće pridružiti grupi zemalja u razvoju BRIKS, iako je prethodna vlast to pompezno najavljivala.

Mondino će biti šef diplomatije u vladi novoizabranog predsednika Havijera Mileja, nakon što položi zakletvu sledeće nedelje, preneo je Politiko.

Argentina je bila jedna od šest zemalja koje su na godišnjem samitu u Johanesburgu u avgustu pozvane da postanu nove članice bloka.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Ta južnoamerička država mogla je da postane nova članica pomenute organizacije 1. januara 2024, zajedno sa Egiptom, Etiopijom, Iranom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Medij podseća da je, nakon letošnjeg poziva da se priključi BRIKS-u, argentinski predsednik Alberto Fernandez to pompezno proslavio, uz reči da sa radi “velikoj prilici”.

“Otvaramo mogućnosti pridruživanja novim tržištima i konsolidacije postojećih, kao i povećanja investicija, otvaranja radnih mesta i povećanja uvoza”, rekao je on.

Međutim, kako Politiko ističe, predsednik Milej, koji je izabran u novembru, obećao je da će dramatično menjati argentinsku spoljnu politiku, uključujući njen odnos sa dva glavna trgovinska partnera i zemljama osnivačima BRIKS-a – Brazilom i Kinom.

Ovaj medij podseća da je Milej brazilskog lidera Luiza Inasija Lulu da Silvu nazvao “ljutim komunistom”, a oštro je kritikovao Kinu i pretio da će prekinuti veze.

“Ne bih promovisao odnose s komunistima”, rekao je on u avgustu.

Tagovi:
Pročitajte još: