Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Avansna isplata subvencija za investicije u vinogradarstvu i vinarstvu

Kako prenosi portal agrofin.rs, u Vršcu je predstavljena nacionalna strategija vinogradarstva sa svim merama pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za prodaju i poboljšanje kvaliteta vina.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je da je Vlada Srbije, usvajanjem strategije za period od 2021. do 2031. godine, iskazala čvrstu rešenost da podrže podizanje novih zasada vinove loze.

“Proizvođači sada mogu mnogo lakše, kroz povraćaj od Ministarstva poljoprivrede, dobiti sredstva za investicije. Novina je da se na osovu predračuna za potporu, poput podizanja stubova, žica, protivgradnih mreža, sredstva isplaćuju avansno” objasnio je Malićanin.

Velike firme, po novom pravilniku, takođe mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje.

“Vinari uskoro mogu očekivati i poziv za IPARD programe namenjene seoskom turizmu. Na taj način biće im omogućeno da opreme vinske sale i smeštajne kapacitete”, rekao je Malićanin.

B.K.

Preuzeto: agrofin.rs

Tagovi:
Pročitajte još: