Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Avgust ove godine topliji od proseka, a meteorolog Sovilj otkrio kakav nas septembar čeka

Nevreme

Srbija je narednih dana, sve do utorka 29. avgusta pod toplotnim talasom, a onda nam sledi zalađenje koje donosi i padavine. Avgust prolazi, a deluje da je bio nikad turbulentniji. Dok jedni pamte superćelijsku oluju kakva se retko sreće, drugi jedva čekaju da prođu visoke temperature i kažu “nikad toplije bilo nije”.

A da li je zaista tako, razgovarali smo sa meteorologom RHMZ Slobodanom Soviljom, koji nam je dao ocenu leta koje je na izmaku i najavio kakav nas septembar očekuje.

Na početku Sovilj objašnjava da meteorolozi posmatraju period od poslednjih 30 godina i tu traže prosečnu temperaturu i količinu padavina.

-Dakle, u poslednjem tom tridesetogodišnjem posmatranom periodu od 1991. do 2021. godine srednja maksimalna temperatura u avgustu je, recimo na Vračaru, iznosila 29,7 stepeni. Za prva 24 dana avgusta, srednja maksimalna temperatura bila je 29,8 dakle za 0,1 stepen iznad proseka, ali će još ovih nekoliko dana kada će temperature biti iznad 35 stepeni sigurno još malo podići taj prosek, navodi Sovilj za 24sedam.

Avgust je bio topliji od proseka

Dodaje da su leta poslednjih 20 godina toplija za 2,6 stepeni u odnosu na predindustrijski period, od pre 50-100 godina.

– Dakle srednje letnje temperature znatno su bile niže i bilo je znatno manje tropskih dana i tropskih noći. Ove godine, samo u julu u Beogradu je registrovano 15 tropskih noći sa teperaturama od preko 20 stepeni, dok ih je u avgustu, do danas, bilo 12, a biće ih sigurno još do kraja ovog toplog talasa. To je nesumnjivo pokazatelj trenda i generalnog porasta temperature i tokom dana i noći, kaže poznati meteorolog.

Podseća da je na početku avgusta bio kraći period toplog vremena sve do 5. avgusta kad se desila oluja.

-Drugi toplotni talas je počeo 18. avgusta, a bilo je i prethodnih godina takvih talasa. Najtopliji avgust bio je 2012. godine sa prosečnom temperaturom od čak 32,6 stepena. U drugoj polovini avgusta imali smo jedan niz od desetak dana između 35 i 40 stepeni u kontinuitetu. Prošle godine je bilo čak i toplije u avgustu – prosečna temperatura je bila 30,8 stepeni, i to u Srbiji 29,1 a u Negotinu 32,1 stepen, podseća Sovilj.

Da li će se ponoviti superćelijska oluja

Kada je reč o superćelijskoj oluji koja je poharala bila ceo region, te napravila veliku štetu, Sovilj kaže da za sada nema naznaka da bi sa zahlađenjem od sledeće nedelje mogla da nam se ponovi oluja te snage.

– Moguće su lokalne nepogode, ali ne očekujemo da napravi onoliku štetu. Ipak, u Italiji i na Jadranu bi moglo da bude jače nevreme nego kod nas. Kad prođe toplotni talas sledi neminovno pad temperature, ali ništa ekstremno, poručuje Sovilj.

Kakva nas jesen čeka

Iskusni meteorolog za 24sedam dao je i preliminarnu jesenju prognozu.

– Očekujemo toplu jesen uz više padavina. U septembru klimatolozi očekuju od 12 do 17 letnjih dana kada će temperatura prelaziti 25 stepeni, a očekivana septembarska količina padavina biće u granicama proseka. Ponegde, lokalno, bi mogla da bude nešto jačeg intenziteta. Cela jesen bi trebalo da ima pozitivno odstupanje od jednog stepena u odnosu na temperaturni prosek u poslednjih 30 godina, prognozira Sovilj.

Ocena leta 2023.

Za kraj, dao je svoju ocenu leta koje polako prolazi.

– Toplo i vrlo nestabilno leto, početak je bio relativno svež, ali u znaku padavina koje su uslovile brojne bujične i urbane poplave krajem maja i u junu, dok su i jul i avgust doneli visoke temperature uz izražene vremenske nepogode, ocenio je Sovilj.

Tagovi:
Pročitajte još: