Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bački Brestovac po prvi put domaćin koncerta klasične muzike „Zrno“

Bački Brestovac po prvi put domaćin koncerta klasične muzike „Zrno“

Klasična muzika i koncerti iste obično se vezuju za velike gradove, koncertne dvorane i holove i probranu publiku. Retko se može poslušati i videti nastup muzičara koji izvode klasičnu muziku po selima, a naročito u Srbiji. Ipak, u cilju da se razbije ova predrasuda, novosadsko Udruženje građana „Dunavska sonata“ je, pre nekoliko godina, počelo sa realizacijom projekta pod nazivom „Zrno“.

Ovaj projekat uspešno se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, već tri pune godine, a do sada se, putem projekta, koncert klasične muzike održao u više desetina vojvođanskih sela.
U pitanju je promocija klasične muzike upravo u manjim sredinama, među ljudima koji nemaju priliku da se s njom svakodnevno susreću. U to ime su, na inicijativu direktorke „Brestkoma“, Vanje Kosovac, gostovali i u Bačkom Brestovcu, a Brestovčani su se, kao i uvek, pokazali kao izuzetni domaćini, ali i kao publika koja je istinski zaslužila ovakav nastup.

Naime, koncert je održan na otvorenom, u parku nadomak stare Osnovne škole, a odziv je bio više nego dobar – kako kažu iz organizacije, tražilo se mesto više. Da Brestovčani izuzetno drže do kulture i umetnosti, govori i podatak da su, u okviru ovog projekta, na radionicu koja je bila namenjena najmlađima, roditelji rado poveli svoju decu, kako bi se oni upoznali sa instrumentima i osnovama klasične muzike.

Udruženje građana „Dunavska sonata“ se Brestovčanima predstavilo šarenolikim repertoarom, najviše iz modernog opusa, odnosno kompozicijama s kraja dvadesetog, i početka dvadesetprvog veka, a publika je imala priliku da uživa u izvođenju kvarteta „Pneuma“, kao i solo nastupu soprana Olivere Bolte. Boltu je, na klaviru, pratio istaknuti pijanista Jožef Riter. Zvuci muzičara i kompozitora sa svih strana sveta, od Japana, preko Belgije, do domaćih zvuka, privukli su izuzetnu pažnju, a nastup je bio propraćen sa posebnom pažnjom od početka do kraja.

Iz Udruženja „Dunavska sonata“ neretko ističu da naziv projekta – „Zrno“ – nije slučajan. To predstavlja svojevrsnu simboliku, budući da je zrno nešto, kako kažu, veoma malo, ali iz čega može da izraste nešto lepo i veliko, pa je tako njihova ideja bila upravo da klasičnu muziku približe onima koji nemaju priliku da se često s njom susreću, te da će, možda, neko dete, nakon prisustvovanja istom, izraziti interesovanje za bavljenje klasičnom muzikom. Najmlađi Brestovčani pokazali su da je njihov autentični koncept i pristup klasičnoj muzici veoma tačno odabran – jer su mnogi od njih iskazali interesovanje za buduće bavljenje ozbiljnom muzikom.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: