Banana u ishrani dece

Banane predstavljaju jedan od najboljih izvora kalijuma za decu, ali su takođe  od suštinske važnosti sa održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca. Jedna banana dnevno odlična je preventivna mera za zaštitu srca i krvnih sudova. Kalijum koji sadrži banana takođe je bitan za zdravlje kostiju, jer može da spreči preteranu eliminaciju kalcijuma iz organizma, do koje dolazi kada se konzumira više kuhinjske soli nego što je potrebno.

Najvažniji sastojci banana su kalijum i vlakna. Banane su bogate vitaminom B6, vitaminom C i vitaminom B2. Kalijum iz banane često ima lošu reputaciju zbog konfuzije sa natrijumom (so). Kalijum doprinosi zdravom krvnom pritisku, kao i zdravim funkcijama srca. Neke studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju banane i druge namirnice bogate kalijumom, imaju manje šanse da obole od ateloskleroze i visokog krvnog pritiska. Banane su takođe poznate kao jedan od prirodnih antacida. Poznato je da banane pomažu u zaštiti želuca.

2015_07_kuvar_za_bebe_pirincana_kasica_od_sljiva_aps_811842834

Banane mogu biti uvedene u ishranu vaše bebe već sa četiri meseca. Imajte na umu da je preporučena starost za početak uvođenja čvrste hrane 4-6 meseci, sa 6 meseci je idelano doba. Banane su povezane sa alergijama na lateks, tako da se konsultujte sa vašim pedijatrom pre uvođenja čvrste hrane vašoj bebi.

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i pektinskih vlakana, banana znatno pomaže i radu creva i regulaciji stolice. 
Banana ima prilično visok glikemijski indeks, pa zato treba da je oprezno konzumiraju oni koji imaju problema sa povišenim nivoom šećera u krvi. 

Piše: Vanja