Basketaši Srbije krenuli u odbranu evropskog trona

Na startu Evropskog prvenstva u Parizu reprezentacija Srbije u basketu 3×3 zabeležila je polovičan uspeh. U prvom meču grupne faze “Orlovi” su prvo savladali Belgijance rezultatom 20:12, dok su u drugom meču pretrpeli poraz od Ukrajine sa 21:17. Bez obzira na poraz od Ukrajinaca Srbija je zauzela prvo mesto u grupi. U četvrfinalu vladari evropskog trona će se sastati sa reprezentacijom Francuske, koja je zauzela drugo mesto u grupi C. Taj meč je na programu danas od 15.10 časova.

Da su apsolutni favoriti u meču protiv Belgijanaca bronzani basketaši iz Tokija su pokazali od samog starta. Veoma lako su stigli do prednosti od 5:1, da bi se  poenima Pašajlića i Vasića odlepili na 8:3. Na četiri minuta do kraja Srbija se je vodila sa 12:4, a tek pred kraj Belgijanci su se malo razigrali i jedino je što su uspeli da ublaže poraz u meču koji je završen 20:12. Ratkov je bio fantastičan u odbrani, dok je Majstorović bio izuzetno šuterski raspoložen.

Veliko iznenađenje priredili su Ukrajinci u drugom kolu grupne faze pobedivši naše momke sa 21:17. Nakon tri minuta vodila je reprezentacije Ukrajine rezultatom 8:5, uspeli su “Orlovi” da se približe na -1, ali agresivnija igra naših protivnika nije dopustila evropskim prvacima da dođu do preokreta. Na četiri minuta pre kraja Ukrajinci poenima sa penala prave prednost 16:13. Srpski basketaši mogli su da dođu do izjednačenja, međutim prodor Pašajlića pod košem, okarakterisan je kao faul u napadu našeg basketaša, pa su sa dva penala ukrajinski basketaši otišli na 18:15. Majstorović vraća Srbiju u igru dvojkom, ali ponovo Ukrajinci stižu do penala i sa tri penala stižu do pobede 21:17.

Pobedom protiv Srbije Ukrajina obezbedila plasman u eliminacionu fazu, dok je reprezentacija Belgije završila svoje učešće na Evropskom prvenstvu u grupnoj fazi takmičenja.

Srbiju na ovom Evropskom prvenstvu predstavljaju: Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić i Miroslav Pašajlić.

Milan Grahovac

Foto: Tanjug/AP Photo/