Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Beba ne pije dovoljno mleka, imam strah da ne dehidrira: Ovih 6 znakova nikako nemojte da zanemarite

Beba plače

Imate malu bebu kod kuće i stalno brinete da li je dovoljno jela i da li je hidrirana. Kod njih je teško uočiti znakove dehidracije, koja može da bude jako opasna. Iako postoji niz problema koji mogu da je izazovu, obratite pažnju na ove jasne,a li suptilne znake upozorenja:

Suva usta i koža

Ovo je prvi i najsigurni znak da vaša beba nije dovoljno unela tečnosti i hrane. Takođe možete primetiti da su im ruke i stopala neobično topla ili hladnija nego obično. Ovaj znak nikako ne treba zanemariti jer ukazuje na ozbiljan oblik dehidracije.

Da li vaša beba plače bez suza

Ovo se dešava kada je u telu ponestalo vode, pošto bebe često plaču jako je važno da obratite pažnju na ovaj detalj.

Da li su pelene suvlje nego obično

I sami ćete vremenom shvatiti kojim tempom svojoj bebi menjate pelene, međutim ako primetite da su posle određenog vremena i dalje suve ili ređe menjate pelene, onda beba sigurno nije dovoljno jela. Drugi znak je boja urina, dehidracija uzrokuje da urin postane tamnožut, umesto da bude svetao ili čak bezbojan.

Da li je pospanija nego inače

Važno je da pratite rutinu spavanja vaše bebe, ukoliko primetite da beba više spava ili da je i dalje pospana kada se probudi, nemojte to da ignorišete.

Nemirnost ili mrzovolja

Iako beba često plače iz raznih razloga, ovo nije glavni koji ukazuje na dehidraciju, ali svakako je bitan jer zapravo beba kroz plač pokazuje da joj nešto fali.

Dehidracija bebe može da bude jako opasna. Ukoliko primetite neki od vih znakova, reagujte brzo i nahranite je, ako odbija mleko onda je obavezno odvedite kod pedijatra.

Tagovi:
Pročitajte još: