fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Beba ne voli ništa sem glatkih kašica, odbija čvrtsu hranu: Pomozite detetu da samo proba igrajući se hranom

Dete jede

Deca do godinu dana uglavnom su na mleku i tečnoj hrani. Uvođenje čvrstih zalogaja je izazov i za njih i za vas.

Hrana nudi potpuno novo senzorno iskustvo za malu bebu. Pošto su njihovo osnovno sredstvo istraživanja usta, imaju veoma ograničene želje o tome šta žele da jedu. Uvođenje hrane na koju nisu navikli ume da bude teško.

Ako ste s započeli hranjenje samo glatkim kašicama, pireom, možda ćete primetiti da je detetu teško sa uvođenjem nove čvrste hrane. Dodajte tome i činjenicu da verovatno još uvek nema zube, tako da će imati poteškoća sa žvakanjem i premeštanjem hrane u ustima.

Ovo je ozbiljno prilagođavanje sa glatke, gotovo tečne hrane, na zalogaje i komade hrane. Mogu biti nervozni, zbunjeni i uznemireni zbog onoga što im je u ustima. Međutim, proći ćete kroz to i oni će uskoro jesti namirnice svih tekstura!

Saveti kako da ubedite bebu da isproba nove teksture

Ove strategije su uglavnom za mlade bebe (6-10 meseci) za koje želite da pređu sa pirea na hranu sa krupnijom teksturom.

Budite dosledni

Ovo je uvek pravilo broj 1 kada se radi o bebama i maloj deci. Bez obzira da li pokušavate da promenite način spavanja, skidanje pelena ili podučavate bilo koju novu veštinu morate biti uporni. Deca napreduju zbog doslednosti i ako se držite rutine, vaše dete će sigurno brzo razumeti ono što mu uporno ponavljate.

Ne idite napred-nazad između kašica za bebe i čvrste hrane. Ako pokušavate da ih naviknete na teksture, nemojte nuditi kašice samo zato što znate da će pojesti. Ako želite da jedu čvrstu hranu, ponudite to.

Ne brinite dete svakako neće ostati gladno sve dok vaša beba dobija dovoljno majčinog mleka ili formule tokom dana, nije toliko kritično koliko jede čvrstehrane. U ovom uzrastu, njihov primarni izvor ishrane dolazi iz mleka do 1. godine.

Začinite slobodno

Nemojte se plašiti da dodate malo ukusa hrani vaše bebe. Što se pre njihovo nepce (čulo ukusa) navikne na razne začine, pre će početi da istražuju nove namirnice.

Već sa 6 meseci treba da mešate različite ukuse i začine. Vaša beba može tolerisati malo toga i to će im pomoći da ne vole samo blage ukuse.

Čak i ako počinjete sa kašicom ili ste već na na krupnije parisanom pireu, nemojte se plašiti da dodate malo cimeta u njihovu jabuku, beli luk u prahu u grašak ili crni biber u tikvice.

Dajte komade hrane

Hrana je senzorno i zabavno iskustvo za bebu. Imajte na umu da vaša beba treba da istražuje i navikne se na krupne teksture pre nego što zaista shvati šta stavlja u usta. Umesto da nudite istu činiju pirea pokušajte da ponudite prave komade hrane. Ove namirnice treba da se lako smuljaju između vaših prstiju tako da beba može da ih valja oko usta ako još nema zube.

Ponudite potpuno novu hranu

Na primer, ako ste svom detetu davali šargarepu, a zatim odlučili da ga prebacite na tikvicu, možda neće dobro prihvatiti. Oni znaju da je ovo malo drugačije od onoga što su dobijali ranije.

Umesto toga, pokušajte da im ponudite potpuno novu hranu u tom krupnom obliku. Na ovaj način, neće se naviknuti i znaće da je došlo do promene. I ukus i tekstura će biti drugačiji, tako da bi to moglo biti zabavno.

Neka jede ručicama

Imajte na umu da vaša beba treba da istražuje i navikne se na krupne teksture pre nego što zaista shvati šta stavlja u usta. Kada dajete komade hrane, možete ih hraniti rukama. Koristite ruke tako da možete prilagoditi količinu i veličinu koju dajete svom detetu.

Na primer, sa bananom, prstima skinite komad sa vrha i ponudite ga svom detetu. Na ovaj način možete da ga zgnječite koliko god želite

Pošto su navikli da se hrane na kašičicu, ovo bi bio dobar prelazak na krupniju hranu. Dozvolite im da vas zgrabe za ruku da je prinesu ustima. Neka i sami uzmu zalogaj čvršće hrane iz činije i jedu sami. Da, biće jako neuredno i to morate preduprediti, ali ovo je jedini način da deca istruažuju, uče i probaju sve što im nudite, samostalno.

Tagovi:
Pročitajte još: