Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bebi se znoji glava, da li treba da brinem? Obično je potpuno bezazleno, ali simptomi odaju kada je vreme za alarm

Znojava glava

Znojenje glave kod beba može da bude potpuno bezazlena pojava, sastavni deo odrastanja, ali ponekad je i znak opasnih stanja.

“Moj bebi se preterano znoji glava, da li imam razloga za brigu?” Ovo je samo jedno od pitanja, jedna od briga koje dele mame na brojnim forumima posvećenim roditeljstvu. Zašto se bebama znoji glava, da li je ovo stanje opasno i kako da se spreči?

Postoji mnogo razloga za ovu pojavu. Prvo, najlogičnije što treba da proverite, jeste kako je dete obučeno. Uporedite njegovu odeću sa odećom koju nosite sami. Ako je vreo letnji dan i nosite laganu odeću, istu takvu garderobu treba da izaberete za dete. Kada ga spremate za spavanje i stavite u krevet, izaberite tanko ćebe – topli vuneni prekrivači su pogodniji za zimu.

Stručnjaci ističu i da mlade mame treba da budu svesne da novorođenčad većinu svog vremena provode u najdubljem stadijumu sna, što znači da je mnogo veća verovatnoća da će se znojiti i probuditi mokre glave. Ako se ovome doda činjenica da glava tek rođenog deteta čini značajnu površinu njegovog tela, nije iznenađujuće što se “orosi”. S druge strane, iako je ova pojava normalna, ako se dešava u velikoj meri, to već može da bude alarm da posetite lekara. Preterano znojenje glave kod beba može da bude uzrokovano infekcijom ili znak urođene srčane mane.

Takođe treba da zante da je telo bebe još uvek veoma nerazvijeno i da ne “radi” punim potencijalom, posebno nije regulisano uspostavljanje i održavanje osnovne telesne temperature. Dete možete da stavite u krevetac sa potpuno suvom glavom, a kada se vratite u sobu, videćete da se primetno oznojila. Nemojte da vas iznenadi ako prođe i nekoliko meseci pre nego što njegovo telo nauči da normalno reguliše telesnu temperaturu. Vremenom ćete primetiti da se sve češće budi sa suvom glavom!

Osim toga, ako je reč o prvom detetu, majke često umeju da preteruju u pokušajima da zaštite svoje čedo. Pa tako neretko ga preterano ušuškavaju, čuvajući ga od najvećeg neprijatelja Srba – promaje, ne znajući da mu tako nanose više štete. Ako je temperatura u kući toliko prijatna za majku da ne mora da nosi džemper, zašto bi ga beba nosila? Možda se detetu glava znoji samo zato što je preterano odeveno…

Tagovi:
Pročitajte još: