Bebina krvna slika

Vaša beba je zdrava i lepo napreduje, takođe se uobičajeno ponaša i tako svi roditelji misle da nema potrebe da se radi krvna slika u prvih šest meseci života. Decu takođe treba voditi na redovan sistematski pregled,a pedijatar je taj koji treba da odluči da li detetu treba krvna slika ili ne.

Kod beba se tek oko šestog meseca se dešavaju normalni ili fiziološki pad hemoglobina tj.neka vrsta fiziološke anemije. Tako da većina pedijatara prvo proverava nivo hemoglobina.

Ako beba ima neke znake anemije, krvna slika je obavezna. Anemija je malokrvnost izazvana smanjenim ugrađivanjem gvožđa u eritrocite. Novorođenče se rađa sa rezervama gvožđa koje su pasivno prenete od majke, i te rezerve, deponovane u jetri, dovoljne su do četvrtog, ili šestog meseca.

Potpuno je drugačija situacija kada se beba razboli – tada se krvna slika radi u dijagnostičke svrhe, da bi pomogla pedijatru u postavljanju dijagnoze i određivanju terapije.

Anemije izazvane nedostatkom gvožđa su najčešće, a leče se, na svu sreću, prilično jednostavno. Korekcija ishrane uz dodatak preparata gvožđa dovodi do potpunog izlečenja kod većine dece. Nakon saniranja osnovnog problema, koštana srž se relativno brzo oporavlja.

Piše: Vanja