Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Beč kritikuje Budimpeštu zbog puštanja trgovaca ljudima iz zatvora

Beč

Odluka Mađarske da pusti strance osuđene za trgovinu ljudima izazvala je proteste u Austriji, zbog čega je Beč pozvao mađarskog ambasadora na konsultacije.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u aprilu, kako se navodi, zbog pretrpanih zatvora, izdala dekret kojim se dozvoljava puštanje stranih državljana osuđenih za krijumčarenje ljudi, pod uslovom da napuste Mađarsku u roku od 72 sata, preneo je Rojters.

“Smatramo da je ovo potpuno pogrešan signal”, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg, dodajući da od Budimpešte zahteva “potpuno pojašnjenje tog poteza”.

Napominje se da je Austrija glavna destinacija za krijumčarene migrante, koji sa Balkana putuju u srce EU preko Mađarske, pa Beč puštanje trgovaca ljudima smatra bezbednosnom pretnjom.

Za mnoge migrante mađarska ruta ostaje privlačna uprkos pojačanim patrolama granične policije i čeličnoj ogradi, koju je izgradila Mađarska nakon migracione krize u EU 2015.

Kada uđu u Mađarsku, migranti mogu da se kreću preko otvorenih granica unutar evropske šengenske zone u bogatije zemlje EU poput Austrije ili Nemačke.

Nacionalista Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, vodio je politiku protiv imigracije i azila, što ga je dovelo u sukob sa EU i Visokim komesarijatom za izbeglice u UN.

“Mi izručujemo strane kriminalce i bolje je da napuste zemlju”, rekao je Sijarto nakon razgovora sa Šalenbergom.

Više od 13 odsto zatvorenika u mađarskim zatvorima tamo je zbog trgovine ljudima, rekao je portparol Nacionalne zatvorske službe Đerđ Makula.

Prema policijskim podacima, mađarska policija vratila je ili pritvorila više od 2.000 ilegalnih migranata nedeljno tokom prošlog meseca duž južne granice sa regionom Balkana.

Tagovi:
Pročitajte još: