Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bela kuća reagovala na najavu istrage o impičmentu Džoa Bajdena: Otrkiveno i šta će se dalje dešavati

Bajden

Republikanski predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti dao je u utorak zeleno svetlo za istragu o opozivu predsednika SAD Džoa Bajdena.

Neki poslanici na desnom krilu rekli su da će pokušati da uklone Makartija sa mesta lidera Predstavničkog doma ako on ne napravi taj korak.

Makarti je rekao da je demokratski predsednik lagao američki narod o tome da nije bio upućen u poslove njegovog sina Hantera Bajdena u inostranstvu. On je istakao i da je istraga Odbora za nadzor Predstavničkog doma otkrila “kulturu korupcije” porodice Bajden.

– Upućujem naše odbore Predstavničkog doma da otvore zvaničnu istragu o opozivu predsednika Džoa Bajdena. Ići ćemo tamo gde nas dokazi vode – rekao je Makarti novinarima.

– Reč je o navodima o zloupotrebi položaja, opstrukciji i korupciji, koji opravdavaju dalju istragu Predstavničkog doma – naglasio je on.

Predsednik Nadzornog odbora Džejms Komer i predsednik Odbora za pravosuđe Džim Džordan održaće u četvrtak prezentaciju republikancima Predstavničkog doma u kojoj će izložiti slučaj kako bi se pokrenula istraga.

Komer i Džordan će detaljno opisati veze predsednika Bajdena sa poslovima Hantera Bajdena i Džejmsa Bajdena u zemljama kao što su Kina i Ukrajina, kao i navodno sprečavanje širenja informacija kojim se bavila Bajdenova administracija, rekla su dva izvora za “Njujork post.

Jedan izvor upućen u razvoj događaja rekao je da nije jasno kada će Makarti sazvati glasanje u Predstavničkom domu kako bi se zvanično pokrenula istraga.

Demokrate odbacuju istragu

Bela kuća je osudila tu odluku kao „ekstremnu politiku u najgorem obliku”.

Republikanci iz Predstavničkog doma istražuju predsednika devet meseci i nisu našli nikakve dokaze o neadekvatnim postupcima – napisao je na Iksu, ranije poznatom kao Tviter, Ijan Sams, portparol Bele kuće za nadzor i istrage.

Demokrate kažu da pokušaji republikanaca za opoziv imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa pravnih bitaka sa kojima se suočava bivši američki predsednik Donald Tramp. Tramp se suočava sa četiri odvojene krivične optužnice dok pokušava da ponovo bude nominovan ispred svoje stranke na predsedničkim izborima u SAD 2024.

Tagovi:
Pročitajte još: