Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Belgijski kralj zabrinut jer je EU fragmentisana i zaostaje u inovacijama: Vidi Evropu u ulozi “geoekološkog aktera”

Belgijski kralj

Belgijski kralj Filip izjavio je da je Evropi i svetu preko potrebna nada u vreme rata, neizvesnosti i društvenih nemira i pozvao na odbranu demokratije pred, kako je rekao, “autokratskim trendovima”

U obraćanju pred Evropskim parlamentom, kralj Filip istakao je ulogu Evrope kao “geoekološkog aktera” i ukazao na krize koje su obeležile Evropu poslednjih godina, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Iako je EU bila ujedinjena u podršci Ukrajini i u borbi protiv korona virusa, kralj Filip je rekao da je potrebna “manje fragmentisana EU”.

On tvrdi da bi EU trebalo da zajedno radi na novim tehnologijama, kao što su veštačka inteligencija, poluprovodnici i retki zemni minerali pošto, kako je naveo, zaostaje u pronalascima i inovacijama.

“Rešenje će uključivati zalaganje za otvorena tržišta i obezbeđivanje jednakih uslova za naš uvoz”, rekao je on.

Istovremeno je pozvao na jedinstvo u borbi protiv klimatskih promena i poručio da treba još toga da bude urađeno kako bi EU ostvarila svoje klimatske ciljeve za 2030. i 2050. godinu.

“Klimatska politika nam pomaže i da ostvarimo drugu veliku ambiciju: stratešku nezavisnost EU”, rekao je kralj Filip i dodao da će obnovljiva energija učiniti EU manje zavisnom od uvozne energije.

Ukazao je i na važnost Evropskog stuba socijalnih prava, u okviru kojeg je utvrđeno 20 ključnih načela i prava koja će podržati pravedna tržišta rada i sisteme socijalne zaštite i njihovo pravilno funkcionisanje, i socijalne dimenzije EU sa njenim “robusnim mehanizmima socijalne pravde”.

Naglasio je i da je važno da “mladi ljudi, građani sutrašnjice zadrže veru u Evropu”

Kralj Filip je podelio svoju zabrinutost zbog, kako je naveo, rastućeg autokratskog trenda širom sveta i gubitka poverenja u političke institucije.
Založio se za “bliže uključivanje građana u demokratske procese” kako bi se osiguralo da “odbrana demokratije unutar Unije bude živa i zdrava”.

Tagovi:
Pročitajte još: