fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Berta Benc – prva osoba koja je upravljala automobilom

Tečnost za čišćenje “čudovišta”

„10 litara ligroina?“ Stariji hemičar nije siguran da li je dobro čuo. Prilagođava naočare kao da se loš sluh može ispraviti izbliza. Jedno je očigledno: ženska haljina je prilično zaprljana. U sebi misli da bilo koja dama, koja javno izlazi u ovoj državi, mora biti bar pomalo luda. Pogotovo što su ponašanje i govor ove određene dame u potpunosti u suprotnosti sa njenim izgledom. „Jedan litar tečnosti za čišćenje biće dovoljan da ukloni mrlje na vašoj haljini, gospođo“, kaže u mešavini iritacije i očinske brige. Ali neobična dama, u zaprljanoj odeći, insistira na kupovini celokupne zalihe ligroina u prodavnici. Jer ona nema nameru da bilo šta opere. Želi da natoči gorivo. Tako da može da nastavi prvo putovanje na svetu na daljinu svojim patentnim automobilom Benc (Benz). Njeno ime je Berta Benc.

Odlučna dama iz dobre porodice

Berta je rođena 1849. godine, u doba kada je ženama uskraćen pristup visokom obrazovanju. Naučnici su se složili da lakši mozak žena logično nije u stanju da apsorbuje i obradi toliko informacija. Štaviše, previše razmišljanja štetilo je njihovoj rodnosti. Međutim, Berta se već rano zainteresovala za tehnička pitanja. Kad god bi joj otac, stolar koji je došao u položaj sa bogatstvom, objasnio kako radi lokomotiva, oči bi joj zasvetlele. Kada joj je sa devet godina bilo dozvoljeno da pohađa školu za ćerke visoko uticajnih ljudi, omiljeni časovi bili su joj prirodne nauke. Bila je šokirana kada je jednog dana pročitala sledeći zapis u porodičnoj knjizi: „Nažalost opet samo devojčica“. To je upisao niko drugi do njen voljeni otac kada se rodila. Prema legendi, ovo je pokrenulo njenu naknadnu odlučnost da pokaže svetu da je i ženski pol sposoban za velike stvari.

Avanturistički brak

Berta Ringer je bila atraktivna, pametna i društveno pozicionirana kada je dostigla godine za stupanje u brak. I to iz bogate porodice. Udvarača je bilo mnoštvo. Međutim, sudbina je odredila da se tokom turističke ekskurzije, koju je organizovao klub „Ajnhrat“, 27. juna 1869, mladi inženjer bez novca pridruži Berti i njenoj majci.

Kada ju je doveo do kočije bez konja na kojoj je radio, mlada Berta se odmah zaljubila u njega. Uprkos njegovom nemarnom izgledu i neobičnim manirima: Karl Benc je bio čovek koga je želela pored sebe do kraja svog života.

Hrabra i beskompromisna

Oglušila se na sva očeva upozorenja. I sam je bogatstvo stekao samo napornim radom i pametnim transakcijama nekretnina. Sada ju je više puta upozorio da uživanja u načinu života srednje klase ne dolaze sama od sebe. A ta finansijska teškoća donosi probleme o kojima ona nije imala ni najmanje pojma. Ali ništa je nije odvratilo od želje da se uda. Više je volela introvertnog mladića od sigurnosti koju bi joj pružio neki situirani mladić. Bez oklevanja, čak i pre venčanja, uložila je ceo svoj miraz da izgradi kompaniju koju je osnovao Benc. U početku je bilo veoma teško. Iako je Karl Benc bio nešto poput nepriznatog genija dizajna, talent za posao nije bio jedna od njegovih atributa. Usledili su brojni neuspesi za novu porodicu. Berti Benc su postali svakodnevnica glad, oskudica i društveni podsmeh. Ipak, kad god je njen suprug bio u očaju, ona mu je davala hrabrost da nastavi. I pored te bede, ona ga nikada nije napustila.

Plan B za Bertu

Posle decenija napornog rada i neprekidnog niza zastoja, 29. januara 1886. registrovan je patent za motorna kola, čime je Karl Benc postao pronalazač automobila. Ipak, na iznenađenje porodice Benc, niko nije bio zainteresovan za kupovinu. Da li je čovečanstvo nameravalo da odbaci takav tehnički proboj? Sama pomisao na ovo bila je nepodnošljiva za majku petoro dece. Zato je čvrsto odlučila: sama Berta bi krenula na dalek put od Manhajma do Forchajma i pokazala svetu šta je automobil.

Oružje žene

U ranim satima lepog avgustovskog dana 1888. godine, zajedno sa sinovima Ričardom i Eugenom, i bez znanja supruga, Berta je krenula na put automobilom Benc patenta. Nije joj smetala činjenica da su neki delovi puta, kojima su obično vozili samo konji i kočije, bili sve samo ne pogodni za automobil. Nedostatak goriva, začepljeni ventili ili prekinute žice – pronašla je rešenje za sve poteškoće na putovanju. Da bi privezala žice iskoristila je svoju podvezicu, a po apotekama duž rute, je nabavljala ligroin koji je koristio kao gorivo. Čak i kada je gorivo potpuno nestalo, automobil je morao da se gura nekoliko kilometara, u čemu je učestvovala zajedno sa svojim sinovima.

I njen plan je uspeo: dok bi se neki od posmatrača ničice klanjali na putu moleći se, plašeći se ovog „pušačkog čudovišta“ kao preteče Poslednjeg suda, drugi su tražili probnu vožnju.

Godine napora krunisane uspehom

Decenije siromaštva i prezira sada su ustupile mesto priznanju i bogatstvu. Trebalo je proći mnogo godina pre nego što je masa stanovništva uopšte prihvatila inovaciju. Ali u 20. veku automobil je trebalo da postane jedan od najvažnijih kulturnih dostignuća nove ere. Niko se sada ne bi usudio da porekne veliki doprinos savremenom životu porodice Benc. Berta koja je to omogućila: svojim nepokolebljivim verovanjem, svojim kapitalom i hrabrošću dala je veliki doprinos ovoj uspešnoj priči. Na svoj 95. rođendan, Tehnički univerzitet u Karlsruheu proglasio ju je počasnom senatorkom. Berta, kojoj nikada nije bilo dozvoljeno da studira zbog socijalnih ograničenja svog vremena, postala je počasna senatorka jednog prestižnog univerziteta. Kada je umrla dva dana kasnije, otišla je u miru. Kao žena koja nikome nikada nije dozvolila da je odvrati od njenih vizija.

Tagovi:
Pročitajte još: