Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bezbednjaci tvrde: Jedan pritisak na dugme nedeljno i telefon će biti spašen od brojnih opasnosti sa neta

Čip

Naši pametni telefoni su ranjivi na razne sajber napade, a nedavni izveštaj Agencije za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) ističe najbolje prakse servera kako bi se zaštitili vaši podaci. Među preporukama su redovno isključivanje pametnih telefona, onemogućavanje Bluetooth-a i korišćenje pouzdanih dodataka.

Važno je da se zaštitite, jer je dovoljan samo jedan uspešan napad da bi vaši podaci bili kompromitovani i da bi neko zlonameran ukrao vaš identitet.

U izveštaju o najboljim praksama za mobilne uređaje, NSA nudi niz saveta osmišljenih da spreče hakere i napadače da napadnu vaš mobilni uređaj. A jedan metod je veoma jednostavan – isključivanje i uključivanje telefona.

“Eksploatacije bez klika”
Spear-phishing napadi (phishing napad putem zlonamernih imejl poruka) mogu da ciljaju vaš telefon tako što instaliraju malver, dok tzv. “eksploatacije bez klika” (engl. Zero-Click Exploits) mogu da zaraze vaš uređaj bez ikakve interakcije sa vaše strane.

Savet NSA? Isključite telefon, a zatim ga ponovo uključite najmanje jednom nedeljno. Ova jednostavna radnja može otežati hakerima krađu informacija sa vašeg telefona, iako agencija upozorava da to neće uvek sprečiti napad.

NSA u izveštaju navodi nekoliko drugih pretnji koje mogu da utiču na vaš mobilni uređaj: zlonamerne aplikacije mogu da zaraze vaš telefon, zlonamerne Wi-Fi mreže mogu da presretnu i preusmeriti saobraćaj sa vašeg uređaja, špijunski softver može da nadgleda audio i video razgovore na vašem telefonu, itd.

Hakeri sa daljinskim pristupom vašem uređaju mogu da prikupljaju podatke o pozivima ili slanju poruka. Neko ko ima fizički pristup vašem telefonu, čak i nakratko, bi naravno mogao da instalira malver ili špijunski softver.

Postoji nekoliko načina da se zaštitite, predlaže NSA:
Obavezno ažurirajte svoje aplikacije i operativni sistem najnovijim bezbednosnim zakrpama.
Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica, kao što su Apple App Store ili Google Play Store.
Izbegavajte kliktanje na linkove ili fajlove “zakačene” u imejlovima i tekstualnim porukama, pošto su to uobičajni načini za pokretanje malvera.
Izbegavajte da koristite javne Wi-Fi mreže kad god je to moguće.
Isključite Bluetooth kada ga ne koristite da biste sprečili da se neovlašćeni uređaj poveže sa vašim telefonom.
Napravite jaku lozinku sa najmanje šest cifara da biste zaključali i otključali telefon.
Za veću bezbednost i udobnost korišćenja, koristite skeniranje lica ili otiska prsta da biste zaključali uređaj.
Koristite samo originalne kablove za punjenje ili dodatnu opremu za punjenje od pouzdanog proizvođača. Izbegavajte javne USB stanice za punjenje.
Onemogućite usluge lokacije kada nisu potrebne.

Koristite “bezbednosni skener”
Pored prihvatanja predloga NSA, možete da koristite i namensku aplikaciju koja će poboljšati bezbednost vašeg telefona. Aplikacija koju vredi instalirati je iVerify, bezbednosni skener koji će pretražiti vaš uređaj u potrazi za malverom i uveriti se da koristite osnovne bezbednosne funkcije na vašem iPhone ili Android telefonu.

“Pretnje mobilnim uređajima su sve prisutnije i sve su veće po obimu i složenosti. Korisnici mobilnih uređaja žele da u potpunosti iskoriste prednosti dostupnih na tim uređajima, ali mnoge funkcije pružaju pogodnost i mogućnosti, ali žrtvuju bezbednost. Ovaj vodič za najbolje prakse opisuje korake koje korisnici mogu da preduzmu da bi bolje zaštitili lične uređaje i informacije”, zaključuje se u izveštaju NSA.

Tagovi:
Pročitajte još: