Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Biljka koja svakoj kući donosi blagostanje i koja se poklanja dragim ljudima

Biljka

Po pravilima Feng Šui učenja, ključna stvar u svakoj kući je neometan protok pozitivne energije.

A u tom procesu je vema bitna biljka po imenu “kućna sreća”.

Veruje se da kućna sreća donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, i daruje se dragim osobama.

Iako podseća na mahovinu, ovo cveće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtevna za održavanje.

Nega kućne sreće podrazumeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lepo će napredovati na blago senovitim mestima, pa ako je držite u kući, izaberite za vašu kućnu sreću mesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje, ali ne i preobilno da koren ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vreme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahteva presađivanje. Reč je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kome ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Koren je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

Razmnožavanje

Da biste postigli željeni i lep oblik biljke, na proleće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke. Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mešavinu peska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan deo idrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Šarm jednostavnosti

Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvećem.
Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cveta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica , stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje. Ipak znajte da temperature koje su nože od 7 stepeni, kućna sreča u vrtu neće lako podneti.

Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.
Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora , voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim prolećnim sunčevim zracima poterati nove uzdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: