Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno bavljenje politikom sledećih pet godina

Gul

Bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, danas je Izborna komisija Pakistana izrekla zvaničnu zabranu bavljenja politikom u narednih pet godina.

“Imran Ahmad Kan Nijazi je diskvalifikovan (iz političkog života) na period od pet godina”, navodi se u zvaničnom dokumentu, prenosi Rojters.

Prema pakistanskom zakonu, osuđena osoba ne može da se kandiduje ni za jednu javnu funkciju tokom perioda koji određuje Izborna komisija, a najviše na pet godina počevši od dana kada je izrečena presuda.

“Znali smo da je ovo neizbežno”, izjavio je Kanov pomoćnik Zulfikar Buhari u razgovoru sa izveštačem Rojtersa i potvrdio da će stranka osporavati ovu odluku na višoj sudskoj instanci.

Kan (70) je uhapšen u svojoj kući u Lahoreu i odveden u zatvor u blizini Islamabada, ali njegov pravni tim je uložio žalbu Višem sudu u Islamabadu u kojoj se zahteva da se poništi osuđujuća presuda, rekao je njegov advokat Naim Panjuta.

U žalbi se između ostalog navodi da je sud odbacio spisak svedoka odbrane dan pre izricanja presude, uz ocenu da je u pitanju “grubo kršenje pravde”.

Sud je ubrzao sudski postupak nakon što je Kan odbio da prisustvuju ročištima uprkos ponovljenim pozivima i nalozima za hapšenje.

Kan je u središtu političkih previranja od kada je prošle godine zbačen s vlasti nakon što mu je izglasano nepoverenje u parlamentu.

Tagovi:
Pročitajte još: