Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bljuckanje kod beba je normalno: Kako da ga ublažite i prepoznate signale da je u pitanju nešto ozbiljnije?

beba bljuckanje

Mnoge mame i tate se uplaše kada beba bljucka mleko tokom ili nakon hranjenja. Postoji više razloga zašto se to javlja, evo kako da ih razlikujete i ima li potrebe za brigu.

Refluks dojenčadi

Ovo bljuckanje naziva se refluks i uobičajeno je da se javlja i nekoliko puta dnevno, i kod sasvim zdravim beba.

Kiselinski refluks

Kiselinski refluks je stanje kada se sadržaj iz želuca vraća u jednjak, nakon čega ga beba izbacuje na usta. To nije razlog za brigu, naročito ako se beba normalno razvija i napreduje. Javlja se relativno često, a izaziva ga višak kiseline u stomaku koja iritira bebino grlo i jednjak. Najčešće ovo stanje ne zahteva medicinsku pažnju i nije znak alergija na hranu ili problema sa sistemom za varenje, piše vinmec.com.

Gastroezofagealna refluksna bolest

Većina beba mlađih od godinu dana ima refluks koji će nestati sam od sebe. Međutim, ako beba i posle 18 meseci starosti nastavlja da bljucka, to može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti. Ova bolest je retka, a smatra se da su bebe koje često bljuckaju sklonije razvoju gastroezofagealne refluksne bolesti.

Kiselinski refluks i gastroezofagealna refluksna bolest se razlikuju po ozbiljnosti i trajanju simptoma, ali su oba stanja izlečiva.

Uzroci

Bebino telo nije sasvim razvijeno

Prsten mišića između jednjaka i želuca, takođe poznat kao donji ezofagealni sfinkter je odgovoran za zadržavanje hrane u želucu. Kod odojčadi, taj prsten još uvek nije dovoljno razvijen da obavlja svoju punu funkciju, a uz to je i sistem za varenje još uvek slab, pa sve to bebe čini sklonijim refluksu.

Još neke stvari koje doprinose čestom bljuckanju kod beba su: često ležanje na leđima, hrana koja je tečna (mleko, bilo majčino ili formula), beba je prevremeno rođena.

Znaci bolesti

Ponekad, bljuckanje može da bude simptom nekih ozbiljnijih stanja, poput gastroezofagealne refluksne bolesti. Kod starije dece, uzroci ove bolesti su gojaznost, konzumiranje previše začinjene i masne hrane, gazirani napici, određeni lekovi i genetika.

Intolerancija na hranu

Takođe, bljuckanje kod dece može da bude i reakcija na određenu hranu, pri čemu je najčeše u pitanju alergija na protein u kravljem mleku.

Kada se javiti lekaru

Generalno, bljuckanje odnosno refluks kod beba nije razlog za brigu. Međutim, treba da obratite pažnju ako se kod bebe javljaju još neki simptomi:

Slabo napredovanje u kilaži
Ozbiljnije povraćanje, praćeno grčenjem stomačnih mišića
Izbacivanje zelene ili žute tečnosti prilikom bljuckanja
Beba odbija da jede
Tragovi krvi u bebinoj stolici
Beba bljucka iako je starija od šest meseci
Nervozna je, plače kada jede ili odmah posle jela
Primećujete da ima gorušicu ili bolove u stomaku
Bol u ustima, naročito ujutru
Upala pluća koja se ponavlja
Svi ovi simptomi mogu da ukažu na ozbiljnija stanja, poput gastroezofagealne refluksne bolesti ili gastrointestinalne opstrukcije. Ukoliko primetite neke od simptoma, obavezno odvedite dete kod lekara, kako bi se što pre utvrdilo o čemu je reč i započelo lečenje.

Kako ublažiti bljuckanje

Ukoliko vaša beba često bljucka, evo nekih stvari koje to mogu da ublaže:

Podignite uzglavlje kreveta, tako da kada stavite bebu u krevetac, njena glava bude viša u odnosu na telo za oko 30 stepeni.
Držite bebu u uspravnom položaju oko pola sata nakon hranjenja. Za to vreme možete i da je blago lupkate po leđima kako bi pre podrignula.
Ukoliko beba jede još nešto osim majčinog mleka ili formule, obratite pažnju da li je osetljiva na neke namirnice.
Ako beba pije na flašicu, pazite da protok ne bude previše jak.
Svakako, posavetujte se sa lekarom ukoliko vas brine bebino bljuckanje ili ako ništa od ovoga ne pomogne i dete nastavi da bljucka.

Tagovi:
Pročitajte još: