Bosiljak

Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa, koja se koristi u kulinarstvu (kao začin), a odavno je svoje mesto našao u mediteranskoj kuhinji, naročito italijanskoj i francuskoj gde je gotovo nezaobilazan začin za supe, pastu i jela od mesa i ribe, a poznat je i italijanski sos pesto koji se pravi od bosiljka, pinjola i maslinovog ulja.

Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Indije. Koristi se i za poboljšanje raspoloženja, protiv nesanice i noćnog mokrenja, kao i da povoljno deluje na zdravlje krvnih sudova.

Izdanci su uspravni, do 80 cm visoki, često ljubičasti, pokriveni dugim kovrdžavim dlakama. Ima delovanja kao žalfija, matičnjak i nana. 

t_ee0e73fb83714a265451153b803ff57f_246534_magicnobilje_s

Razna istraživanja su pokazala da je oralna primena ekstrakta bosiljka dovela do značajnog smanjenja nivoa holesterola, trigliceride i LDL (“lošeg”) holesterola. Pored toga, pokazalo se da ekstrakt bosiljka sprečava oksidaciju lipida u krvi.
Osim ovoga, istraživači su takođe otkrili da ekstrakt bosiljka sadrži četiri fenolna jedinjenja, uključući kofeinsku, kaftarinsku, cihorinsku i rozmarinsku kiselinu. Utvrđeno je da je rozmarinska kiselina glavni sastojak ekstrakta i da je možda ona najviše doprinela sniženju nivoa masnoća.

Piše: Vanja