BRAVO! Odbojkašice Srbije preživele dramu za finale Evropskog prvenstva

Naše devojke u četiri seta bolje od Italije, za zlato igraju protiv boljeg iz duela Poljska – Turska.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije se plasirala u finale Evropskog prvenstva pobedom protiv Italije rezultatom 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20)!

Srpkinje su držale sve u svojim rukama u ovom ”finalu pre finala”, ne računajući taj finiš trećeg seta, a poslednja prepreka ka odbrani evropske krune u nedelju biće im bolja ekipa iz duela Turska – Poljska!

Ipak, drama je bila na vidiku posle tog trećeg seta. Čak i u finišu četvrtog, kada su izabranice Zorana Terzića prokockale 20:14 i dozvolile Italijankama da dođu na 20:18 i imaju kontru za -1.

– Igrali smo protiv velikog tima, ali dali smo sve od sebe na servisu i sve smo odradili kako treba. Sada možemo malo da se opustimo i vidimo ko će nam biti rival u finalu. Volela bih pre da igramo protiv Poljske, jer je Turska domaćin – rekla je Brankica Mihajlović.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Brankica je meč završila sa 13 poena Foto: MN Press

Naše devojke su delovale kao tim tokom čitavog meča i kada je bilo najpotrebnije uvek je neko znao da iskoči. Da li je to bila Tijana Bošković svojim napadom ili Stefana Veljković i Brankica Mihajlović blokom, ili je Bjanka Buša svojim servisom zadavala probleme – svejedno je bilo!

Veliku ”pomoć” Srpkinje su imale i u najboljoj igračici Italije – korektorki Egonu – koja je u prva dva seta dala čak deset direktnih poena našem timu. Dodiše, u trećem je bila nezaustavljiva i najzaslužnija je za odlazak meča u četvrti set.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Tijana Bošković je ”uručila” 22 poena Italiji Foto: MN Press

Italija je bolje ušla u meč. Povele su sa 7:3 i 13:9, ali su Srpkinje gradile poen po poen i stigle do izjednačenja (20:20). zatim i do 22:20 i 25:22 posle poena Mihajlovićeve i Boškovićeve, kao i greške Egonu.

Slična situacija kao u prvom, viđena je i na početku drugog seta. Italija je vodila 7:4, ali je Srbija preokrenula na 11:9. Tijana Bošković je u tim trenucima osvojila svoj prvi poen u drugom setu za 12:11, zatim još jedan za 14:12.

Imala je Srbija i 15:12, ali su protivnice preokrenule na 17:18. Međutim, Egonu je nedugo kasnije ponovo pogrešila i dozvolila Srbiji da ode na 22:20, a posle strahovitog smeča Brankice Mihajović naše devojke si imale tri set lopte od kojih su već prvu iskoristile za 25:21.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

I Stefana Veljković je bila dvocifrena Foto: MN Press

Za razliku od prva dva seta, Srbija je treći odlično otvorila i povela je sa 6:3. Međutim, Italijanke su napravile seriju 6:1 i povele sa 11:9. Bitan detalj dogodio se pri rezultatu 15:14 za Italijanke kada je Tijana Bošković vezala dva asa za preokret.

Međutim, na sservis u redovima Italije je brzo stigla Sorokaite koja je odvela svoj tim na 22:18. Srbija se rvatila na 21:23, ali je Egonu pokazala klasu u finišu za odlazak u četvrti set.

A ključni trenutak mu tom četvrtom setu bio je pri rezultatu 9:9! Srbija je napravila silovitu seriju i otišla na 15:10, ali su Italijanke došle na 17:14 i napad. Međutim, Srpkinje su se odbranile i otišle na 20:14. Dovoljno da se uzme set i ode u finale! Iako je u jednom trenutku bilo i 20:18…

Tijana Bošković je sa 22 poena bila najefikasnija u redovima Srbije. Mina Popović i Brankica Mihajlović su zabeležile po 13, dok je Stefana Veljković meč završila sa 10. S druge strane, Egonu je u redovima Italije imala 23 poena.

Preuzeto: Telegraf.rs