Brendiranje i zaštita autentičnosti lokalnih proizvoda

Zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica učestvovala je danas na okruglom stolu pod nazivom „Кolektivni žig kao oznaka na autentičnost i kvalitet“, koji je održan u organizaciji „Etno mreže“ i NALED-a.

Okrugli sto je organizovan onlajn, sa temom zaštite porekla i kvaliteta zanatskih proizvoda, među kojima značajno mesto zauzimaju lokalni proizvodi somborskog kraja: Staparski ćilim, Somborski sir, Lemeški kulen i Bezdanski damast. Učesnici su diskutovali o mestu i značaju ovakvih proizvoda za lokalnu privredu, kao i načinima njihovog brendiranja.

Ovom prilikom predstavljeni su i naredni koraci članica zanatskih udruženja okupljenih u „Etno mreži“. One su uspostavile zajedničke standarde kvaliteta i u planu je njihovo registrovanje pri Zavodu za intelektualnu svojinu kao Кolektivni žig, što će biti zajednička oznaka njihovih autentičnih proizvoda i jedan od načina da se putem zajedničkog brendiranja zaštiti kulturno nasleđe koje Srbija ima i da se ekonomski osnaže, uglavnom, žene koje se bave stvaranjem ovih rukotvorina.