Briga mnogih: Sve što treba da znate o jutarnjim mučninama u trudnoći

Jutarnja mučnina može da bude blaga – mučnina koja traje kraće tokom dana i retko dolazi do povraćanja, ili jača – traje po nekoliko sati dnevno i trudnice povraćaju više od dva puta dnevno.

Zajedno sa mučninom, kod trudnica može da se javi i “intolerancija” na određenu hranu, napitke ili mirise – recimo, miris kafe kod mnogih trudnica izaziva mučninu.

Trudnice koje nose više od jedne bebe u stomaku, koje imaju istoriju mučnine ili migrena, kod kojih u porodici postoji istorija jutarnje mučnine, imaju veće šanse da i same prođu kroz te mučnine.

Mučnina i povraćanje obično nisu štetni po fetus, a neka istraživanja čak pokazuju da što je jača jutarnja mučnina, to je manji rizik od pobačaja. Takođe, postoje neki podaci koji ukazuju da trudnice koje nose devojčice češće nego one koje nose dečake imaju mučninu.

Jutarnja mučnina

Foto: Profimedia

Uprkos tome što mučnina i povraćanje najčešće nisu opasni, nisu ni prijatni, a ako vas brine koliko često povraćate, razgovarajte sa lekarom o tome.

U međuvremenu, šta možete da uradite povodom jutarnje mučnine? Ne mnogo toga osim da čekate da prođe, ali možda će malo pomoći ako uzimate multivitamin, jedete suvi tost ili krekere ujutru pre nego što ustanete.

Pijte dosta tečnosti, jedite manje, a češće obroke, izbegavajte masnu hranu. Čaj od đumbira takođe može da umiri mučnine.

Preuzeto: srbijadanas.com