Brokoli ublažava autizam

Iako je zvanični stav medicine da za autizam ne postoji lek, nedavno objavljeno istraživanje utvrdilo je suprotno. Sulforafan, supstanca obilno prisutna u brokoliju, pomogla je autističnim mladim osobama da značajno poboljšaju svoje stanje.

Za sulforafan je već poznato da je antioksidans i da ima preventivno dejstvo protiv malignih promena. Istraživanje objavljeno u američkom časopisu The Proceedings of the National Academy of Sciencesutvrdilo je značajno poboljšanje uobičajenih simptoma povezanih sa autizmom, uključujući hiperaktivnost, razdražljivost, i drastično poboljšalo socijalnu i verbalnu komunikaciju kod 44 ispitanika koji su 18 nedelja redovno konzumirali ekstrakt izdanaka brokolija, bogat sulforafanom. 
“Kad smo otvorili šifru koja otkriva ko je od ispitanika dobijao sulforafan, a ko placebo, rezultati nas nisu iznenadili, pošto su poboljšanja (kod onih koji su uzimali sulforafan) bila veoma primetna”, izjavio je dr Endrju Cimerman, lekar u MassGeneral dečjoj bolnici. 
 “Odabrali smo sulforafan, koji ima zanemarljivu toksičnost, zato što on reguliše gene koji štete aerobne ćelije od oksidativnog stresa, upale i oštećenja DNK, a sve su to izražene karakteristike i verovatni mehanizmi autističkih poremećaja”, napisali su autori istraživanja. 
Ispitanici su uzimali, u zavisnosti od telesne težine, 232, 464 ili 696 mg ekstrakta klica brokolija dnevno. Ovu količinu teško je uneti u organizam samo jedući izdanke brokolija, ali se u širokoj prodaji mogu naći kapsule suplemenata koje sadrže ovakve koncentracije sulforafana.
Ovo je veoma dobra vest za one koji pokušavaju da pomognu svojoj autističnoj deci na prirodan način da kvalitetnije žive. Sulforafan je prirodni nutrijent, antioksidans, koji nema nikakvih neželjenih dejstava, što znači da može jedino da pomogne deci oboleloj od autizma. Pošto izdanci brokolija nisu lek, već naprosto prirodna superhrana, roditelji ne moraju da brinu da bi to moglo naškoditi njihovoj deci na bilo koji način.
Bitno je takođe znati da sulforafan treba uzimati stalno, pošto su se kod ispitanika koji su prestali da ga konzumiraju simptomi vratili.

Preuzeto: Zdravahrana.com