Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Brza smrt baterije: Greške koje često pravimo prilikom punjenja telefona

Baterija

Ako se pitate zašto se baterija na vašem telefonu više ne čini tako dugotrajnom kao ranije, možda ste primetili da se brže prazni, čak i kada ga ne koristite aktivno. Ovo može biti frustrirajuće, posebno ako se trudite da telefon izdrži čitav dan sa samo jednim punjenjem.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se bolje brinete o svom telefonu i produžite njegov vek trajanja. Nedavno je Liberty Title identifikovao nekoliko uobičajenih grešaka koje se mogu napraviti prilikom punjenja telefona, a koje mogu znatno skratiti životni vek vašeg pametnog uređaja.

Ostavljanje telefona priključenog na punjač preko noći

Verovatno ste čuli za ljude koji ostavljaju svoje telefone priključene na punjač preko noći. Međutim, ovo može biti loša ideja. Kada punite telefon preko noći, postoji rizik da se baterija pregreje i ošteti. Tokom punjenja, telefon crpi struju iz utičnice i pretvara je u električnu energiju za punjenje baterije. Ovaj proces stvara toplotu, a ako je telefon u futroli ili postavljen na meku površinu kao što su krevet ili jastuk, toplota može ostati zarobljena, što može uzrokovati pregrevanje telefona i potencijalno oštećenje baterije. Takođe, stalno punjenje telefona do 100% može skratiti životni vek baterije. Dakle, kako biste očuvali zdravlje baterije i izbegli oštećenja, ne ostavljajte telefon na punjaču dok spavate.

Punjenje telefona pri ekstremnim temperaturama

Punjenje telefona tokom vrućeg letnjeg dana može biti primamljivo, ali to može naneti više štete nego koristi. Ako živite u području gde su temperature često iznad 32 stepena Celzijusa, razmislite o investiranju u klima uređaj kako biste zaštitili telefon. Takođe, izbegavajte ostavljanje telefona na suncu tokom dužeg perioda. S druge strane, niske temperature takođe mogu uticati na trajanje baterije, pa je važno da telefon ne ostavljate napolju na hladnoći.

Upotreba neoriginalnog punjača

Originalni punjač koji ste dobili uz telefon dizajniran je da najbolje funkcioniše sa uređajem. Korišćenje drugih USB kablova ili adaptera može oštetiti bateriju. Kvalitetan punjač je ključ za očuvanje baterije i dug vek trajanja telefona.

Prečesto punjenje telefona

Svaka baterija ima svoj vek trajanja, a prečesto punjenje može skratiti taj vek. Isto tako, punjenje telefona kada to nije potrebno može ubrzati pražnjenje baterije. Delimično punjenje je često dovoljno da baterija ostane zdrava, a konstantno punjenje do 100% može skratiti njen životni vek. Stoga, razmotrite potrebu za punjenjem pre nego što se odlučite da napunite telefon.

Korišćenje telefona tokom punjenja

Nije preporučljivo koristiti telefon dok se puni, jer to može uticati na proces punjenja i potencijalno oštetiti uređaj. Korišćenje telefona dok se puni znači istovremeno korišćenje i punjenje baterije, što može opteretiti bateriju i skratiti njen životni vek. Stoga je najbolje izbegavati korišćenje telefona dok se puni kako biste očuvali zdravlje uređaja.

Kako biste obezbedili dug vek trajanja svog telefona i baterije, važno je da se pridržavate ovih saveta i izbegavate uobičajene greške prilikom punjenja.

Tagovi:
Pročitajte još: