Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

BUDITE U FORMI I U TRUDNOĆI: Ovo je najbolja fizička aktivnost za sve buduće mame

Orijentalni ples se često vezuje za nešto erotsko, za zagušljive nargila barove, smatra se da je nastao za potrebe harema…A zapravo je veoma koristan, a posebno je značajan trudnicama!

orijentalni ples
Foto: Youtube Printscreen/Jasirah Bellydance

Trbušni ples, kako su ga nazvali Francuzi očarani šta sve žena moze da uradi stomakom, je jedan od najstarijih plesova na svetu. Zbog nedovoljno naučnih istraživanja o poreklu, ne zna se tačno gde je nastao ali postoje dve teorije. Jedna je da je nastao na teritoriji najstarijih civilizacija, a da su ga u evropu doneli Romi u jednoj od svojih velikih seoba, a druga teorija je da je nastao u Egiptu. Koja god da je od ove dve teorije tačna, orijentalni ples se vezuje za sveštenice koje su u o svojim obredima izvodile orijentalni ples u čast boginje plodnosti, i koje su mlade devojke podučavale ovom plesu.

Trbušni ples je tako i nastao, kao skup vezbi koji zene priprema za porodjaj, da bi tek kasnije došao do današnje forme. Poseban akcenat se stavlja na karlicu, koja je pored toga što se dodatno prokrvljuje, navikava na kretanje kom će kasnije biti izložena. I mišići stomaka se navikavaju na pokret koji će im biti neohodan za lak i bezbolan porođaj.

trbušni ples
Foto: Youtube Printscreen

Vežbaju se pokreti grudnog koša, koji pripremaju žensko telo na njegovo širenje. Jačaju se ruke kako bi majka imala dovoljno snage da nosi dete nakon položaja, a jačaju se i noge i uči se pravilno držanje i način na koji da se izbegne opterečenje kolena, što je čest problem pri nagloj promeni kilaže usled trudnoće.

Treniranjem trbušnog plesa u toku trudnoće do deteta dolazi više kiseonika, što je veoma zdravo, kao i lagano ljuljanje što deluje umirujuće.

Orijentalni ples pored velike fizičke koristi pruža ženi i psihičku podršku. Kroz ovaj ples žena se navikava na svoje telo, prihvata ga takvo kakvo je i postaje svesna sebe, što će biti od posebne koristi nakon trudnoće kao sprečavanje postporođajne depresije.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: