Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bugarska ukida porez na ruski gas za Srbiju i Mađarsku

Ruski gas

Vlada Bugarske ukinuće porez na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju u Srbiju i Mađarsku, a lider GERB-a i bivši premijer Bojko Borisov nada se da bi to moglo pomoći kandidaturi zemlje za šengensku zonu.

Kiril Petkov, lider stranke Nastavljamo promene, objavio je tu vest u ponedeljak, dodajući da će Bugarska slediti zajednički evropski pristup, prenosi Eurativ.

– Ovaj porez ne bi trebalo da bude jednostran od strane Bugarske. Neophodno je raditi sa Evropskom komisijom kako bi zajedno sa svim evropskim zemljama ova vrsta poreza mogla da se uvede na način koji će zapravo uticati i na ekonomiju Ruske Federacije – dodao je on.

Reč je o nametu koji je na snazi od sredine oktobra a koji je izazvao je osude Srbije i Mađarske koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske strahujući da bi dodatne troškove platili potrošači ili da bi Gasprom mogao da u potpunosti prekine protok gasa.

– Ne bi trebalo da propustimo ovu šansu zbog poreza – rekao je Borisov. – Dobrosusedski odnosi su uvek vladali, tako će i ostati – naveo je on.

Sofija već dugi niz godina nastoji da se pridruži šengenskoj zoni, ali je za tu odluku potrebno odobrenje svih članica EU.

Tagovi:
Pročitajte još: