fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Cena sirove nafte najviša za deset meseci, porasla iznad 91,6 dolara za barel

Nafta

Cena sirove nafte WTI je danas porasla iznad 91,6 dolara za barel, na najviši nivo u poslednjih deset meseci. Prema podacima sa svetskih berzi, fjučersi sirove nafte WTI su se danas u 9.30 prodavali za 91,646 dolara za barel, a nafta Brent za 94,748 dolara po barelu, prenosi “Trejding ekonomiks”.

Glavni razlog za rast cena su očekivanja tržišnog deficita u snabdevanju naftom u četvrtom kvartalu pošto su Saudijska Arabija i Rusija saopštile da će nastaviti sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine. Tržišta istovremeno očekuju oporavak potražnje za naftom u Kini.

Blumberg upozorava da svetske rafinerije ne mogu da proizvedu dovoljno dizel goriva koje bi zadovoljilo svetsku potražnju, što je dovelo do značajnog poskupljenja ovog energenta i smanjenja globalnih zaliha.

Kako navodi portal “oilprice”, nedostatak dizela već negativno utiče na sektore građevinarstva, transporta i poljoprivrede.

Problem je akutan u Evropi i Severnoj Americi, gde je jedan broj rafinerija zatvoren tokom pandemije, a druge su pretvorene u pogone za proizvodnju biogoriva. Preostali kapaciteti su dovoljni za proizvodnju benzina, ali ne mogu da zadovolje potražnju za dizel gorivom.

Evropske transportne kompanije i američke građevinske firme će zbog toga i dalje biti u problemima koji mogu da se pogoršaju na početku grejne sezone zbog veće potražnje za mazutom.

Tagovi:
Pročitajte još: