Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Cena sirove nafte najviša za deset meseci, porasla iznad 91,6 dolara za barel

Nafta

Cena sirove nafte WTI je danas porasla iznad 91,6 dolara za barel, na najviši nivo u poslednjih deset meseci. Prema podacima sa svetskih berzi, fjučersi sirove nafte WTI su se danas u 9.30 prodavali za 91,646 dolara za barel, a nafta Brent za 94,748 dolara po barelu, prenosi “Trejding ekonomiks”.

Glavni razlog za rast cena su očekivanja tržišnog deficita u snabdevanju naftom u četvrtom kvartalu pošto su Saudijska Arabija i Rusija saopštile da će nastaviti sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine. Tržišta istovremeno očekuju oporavak potražnje za naftom u Kini.

Blumberg upozorava da svetske rafinerije ne mogu da proizvedu dovoljno dizel goriva koje bi zadovoljilo svetsku potražnju, što je dovelo do značajnog poskupljenja ovog energenta i smanjenja globalnih zaliha.

Kako navodi portal “oilprice”, nedostatak dizela već negativno utiče na sektore građevinarstva, transporta i poljoprivrede.

Problem je akutan u Evropi i Severnoj Americi, gde je jedan broj rafinerija zatvoren tokom pandemije, a druge su pretvorene u pogone za proizvodnju biogoriva. Preostali kapaciteti su dovoljni za proizvodnju benzina, ali ne mogu da zadovolje potražnju za dizel gorivom.

Evropske transportne kompanije i američke građevinske firme će zbog toga i dalje biti u problemima koji mogu da se pogoršaju na početku grejne sezone zbog veće potražnje za mazutom.

Tagovi:
Pročitajte još: