fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Četiri simptoma menopauze koja mnoge žene ne prepoznaju i godinama pate bez pravog rešenja

Vežbanje

Postoji mala grupa simptoma koje mnoge žene ne prepoznaju kao menopauzu i često provode godine doživljavajući ih pre nego što ih identifikuju.

Menopauza, vreme koje označava kraj ženskog menstrualnog ciklusa, može značajno uticati na svakodnevni život. Naleti vrućine i promene raspoloženja se obično povezuju sa ovim periodom u životu žene, a postoje i tretmani koji se fokusiraju na ublažavanje znakova i simptoma.

Kao i svi aspekti zdravlja, rano uočavanje znakova i simptoma može vam omogućiti da dobijete odgovarajući tretman ranije.

Tako je stručnjak za ovu temu Kejt Ašer podelila znake menopauze koji se mogu javiti pre nego što se pravilno identifikuju.

A ovo su četiri manje očigledna simptoma:

Anksioznost – ovo se često polako uvlači, ali može imati značajan uticaj na način na koji žene žive.
Problemi sa spavanjem – gde su neki možda celog života spavali kao beba, odjednom se bore da zaspu.
Ponovljene infekcije urinarnog trakta – žene mogu da dobiju nekoliko rundi antibiotika pokušavajući da se izbore sa ovim, međutim lokalizovani estrogen je ono što je potrebno.
Suvoća vagine – ovo može biti pogubno za odnose. Žene više ne žele seks zbog bola, a muškarci se osećaju odbačeno ili neadekvatno. Opet unutrašnji estrogen i lubenica su u većini slučajeva rešenje.

Očigledniji simptomi menopauze su:

Naleti vrućine – simptom za koji svi znamo.
Noćno znojenje – noćni partner navala vrućine
Varijabilni periodi – iako je ovo očigledan znak, često je prikriven kontracepcijom.
Promene raspoloženja – ovo je simptom koji izaziva mnoge šale. Ne bi trebalo da bude traumatično za žene i one oko njih.
Da li morate da vidite svog doktora ako mislite da se približavate menopauzi?

Ako imate promenljive menstruacije, dobra je ideja da razgovarate sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da se ništa ne dešava, rekla je Kejt.

Dodala je: „Ako ste mlađi od 45 godina, trebalo bi da vam daju hormonski test da bi potvrdili stvari.

Menopauza i problemi sa spavanjem

Prema Kejt, problemi sa spavanjem su izuzetno česti za svakoga ko ima menopauzu. Ona je objasnila: „Ovo dolazi u dva oblika; nesanica i noćno znojenje, možete imati jedno ili oboje.

„Nedostatak sna ima značajan uticaj i često pogoršava sve druge simptome.

Problemi sa spavanjem mogu biti neki od prvih znakova menopauze i obično se ne identifikuju kao simptomi menopauze, dodala je Kejt.

Šta možete da uradite da biste rešili probleme sa spavanjem u vezi sa menopauzom?

Trebalo bi da počnete tako što ćete ukloniti sve stimulanse iz ishrane, rekla je Kejt, na primer, šećer, kafu, alkohol, pušenje i prerađenu hranu.

„Vežbanje je fantastično, ali pokušajte da ne radite vežbe sa jakim udarcem najmanje dva sata pre spavanja. Šetnja po parku je fantastična.”

„Bez plavog svetla dva sata pre spavanja, utiče na naše cirkadijalne ritmove.”

„Magnezijum definitivno pomaže; međutim, važno je da razgovarate sa kvalifikovanim travarom i svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata.”

„Konačno, dokazano je da i pažnja i meditacija pomažu u spavanju.

„Ako ništa ne pomogne, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom,” piše express.co.uk.

Tagovi:
Pročitajte još: