Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Chatbot GPT pokreće akcije Microsofta! Od početka godine akcije porasle preko 10%!

Microsoft

Skok cena akcija kompanije Microsoft najbolje pokazuje koliko poverenje investitori imaju u veštačku inteligenciju.

Četbot tehnologija imala je svoju najvažniju sedmicu tokom koje je bila u centru pažnje, a Microsoft, Google, Facebook, Baidu i Alibaba se takmiče u industriji za koju se očekuje da će vredeti najmanje 10,5 milijardi dolara do 2026. godine.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija Microsofta putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Čini se da se trgovci, velike kompanije i novinari slažu da je trka četbotova sledeći veliki događaj. Uključene kompanije vide kako im cena akcija raste zbog priče o četbotovima.

Veštačka inteligencija četbota omogućuje svima da postave bilo koje pitanje, a četbot mora da pruži celovite i tačne odgovore. Kratkoročno i srednjoročno, četbotovi bi mogli da zamene tradicionalne pretraživače, kao što je Google.

Tržište pretraživača samo u SAD procenjuje se na 121,8 milijardi dolara. To nije samo potencijalna zamena za pretraživač, već bi dugoročno četbotovi mogli da zamene hiljade kancelarijskih poslova, štedeći kompanijama milione na troškovima zapošljavanja.

hatbot GPT smatra se najboljim i aktuelnim tržišnim liderom i izazvao je veliku pometnju među svojim korisnicima. Pokrenut je 30. novembra 2022, a u prvih pet dana prijavilo se više od milion korisnika. Elon Mask suosnivač je OpenAI-a, organizacije koja je razvila ChatGPT. Chatbot GPT ima strateško partnerstvo s Microsoftom i Nvidiom. U januaru je Microsoft rekao da će uložiti 10 milijardi dolara u chatbot GPT. NVIDIA pomaže u razvoju tehnologije veštačke inteligencije pomoću svojih čipova. 7. februara Microsoft je najavio da će njegova nova verzija Binga lansirati “snažniju” verziju ChatGPT-a. Cena akcija kompanije skočila je više od 4%.

7. februara, Google je najavio pokretanje svog AI chatbota pod nazivom Bard, kao odgovor na ChatGPT. Kada je 8. februara Bard pogrešno odgovorio na pitanje prilikom službenog predstavljanja softvera, akcije Google-a pale su za 7,2%.

Baidu je 6. februara najavio – Ernie Bot AI biće lansiran u martu. Akcije su porasle za 15% nakon te najave.

8. februara, Alibaba je objavio da razvija sopstveni četbot. Akcije kompanije su nakon toga skočile 3%, ali su dan završile blagim padom.

Izvori: MarketsandMarkets, IBISWorld, Yahoo Finance, Marketwatch

Tagovi:
Pročitajte još: