fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

ChatGPT će ubuduće pamtiti sve što mu kažete, a uskoro će moći i da od teksta napravi video

ChatGPT

Kalifornijska kompanija za razvoj veštačke inteligencije OpenAI testira kontrolu memorije svoje AI platforme ChatGPT, njene nove opcije koja će u vreme dok testiranje još traje biti dostupna samo jednom delu korisnika tog sistema.

Iza svega stoji ideja da korisnik može samostalno da kontroliše memoriju ChatGPT-a, koristeći je za pamćenje stvari o kojima je sa veštačkom inteligencijom već razgovarao, kako bi sledeći put bio pošteđen ponavljanja istih informacija. A to bi buduće komuniciranje sa chatbot-om trebalo da učini korisnijim i intuitivnijim.

Kako se memorija ChatGPT-a unapređuje i postaje sve bolja što je korisnik više koristi, tako će i sam korisnik s vremenom početi da primećuje poboljšanja, navodi OpenAI u postu na svom korporativnom blogu.

Nove komande u okviru ChatGPT aplikacije korisnicima omogućavaju da eksplicitno naglase šta od ChatGPT-a žele da zapamti ili da zaboravi, a imaju mogućnosti i da ih potpuno isključe (putem komandi Settings > Personalization > Memory).

Takođe, u podešavanjima je moguće pregledati i izbrisati prethodno odabrane ili sve prethodno memorisane “uspomene” (Settings > Personalization > Manage Memory).

ChatGPT funkcioniše tako što se njegova memorija i sećanja u njoj razvijaju zajedno sa interakcijama sa korisnikom i ne moraju da budu povezana sa određenim razgovorima. To znači da brisanje nekog ranijeg “ćaskanja”, ne briše i sećanja veštačke inteligencije, pa ako to želite da uradite moraćete da izbrišete kompletnu memoriju.

Japansko nebo kreativnosti
A pored testiranja pamćenja, ChatGPT korisnicima donosi još jednu novinu. Reč je o generativnom modelu, tačnije AI alatu koji je u stanju da generiše video-snimke na osnovu tekstualnih upita, odnosno tzv. promptova.

Iz OpenAI-ja navode da on korisniku omogućava da, na osnovu uputstava o temi koje sam zadaje “simulira fizički svet u pokretu”, odnosno da proizvede realistične snimke u trajanju do jednog minuta.

Novi model nazvan Sora, po japanskoj reči za nebo, može da kreira i video-klip na osnovu slike ili da proširi postojeće snimke novim materijalima. Otvoren pristup Sori za sada ima samo manji broj istraživača, vizuelnih umetnika, filmskih stvaralaca i autora video-sadržaja.

Oni bi trebalo da testiraju ovaj AI alat i da utvrde da li je sklon zaobilaženju pravila kompanije OpenAI. Ta pravila zabranjuju prikazivanje “ekstremnog nasilja, seksualnog sadržaja, prizora mržnje, sličnosti sa slavnim ličnostima i IP adresa”.

Upravo zbog njih, video-klipovi za koje je izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman na X-u naveo da ih je napravila Sora, imaju posebnu oznaku koja upućuje na to da su nastali kao proizvod veštačke inteligencije.

Tagovi:
Pročitajte još: