Cink veoma važan kod dece

Cink je mineral i on spada u mikroelemente. Najveće koncetracije cinka se nalaze u kosi, koži, jetri, kostima, mišićima, belim krvnim zrncima i testisima. 

Cink je uključen u proces regulacije rasta i razvoja, pomaže u varenju i stimulacije plodnosti. On je i supstanca koja ublažava simptome prehlade kod dece, ali i odraslih. Cink ima i antioksidativni efekat koji štiti kožu od prevremenog starenja.

Cink takođe pomaže kod ubrzavanja zarastanja rana nakon povreda dece, ali ako se unosi u većim količinama i štiti od sunčevih opeklina i promrzlina zimi. Kod beba štiti i do pojave osipa na koži prilikom povijanja bebe, ali se nanosi u tankom sloju. Cink ima veliku ulogu u formiranju kostiju. Neka jedinjenja se dodaju u pastama za zube.

Cinka najviše ima u crvenom mesu (govedina), jagnjetini i jetri. Ima ga u pšenici, kukuruzu i kupusu. Voće, krompir, pasulj,badem ima manje količine cinka.

cink-u-hrani

Za bebe je najvažnije majčino mleko, ono sadrži onoliko cinka koliko je bebi potrebno. 

Nedostatak cinka uglavnom prepisujemo neadekvatnoj ishrani. Nedostatak cinka u trudnoći može da izazove probleme kod ploda i kod komplikacije pri porođaju.

 

Piše: Vanja