Crvenokosa boginja – novi eksponat Narodnog muzeja u Beogradu

Izložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu je od danas, 29. novembra, upotpunio izvanredan eksponat – Crvenokosa boginja, keramička figurina koja je otkrivena u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu, pre tačno trideset godina.
Crvenokosa boginja je nastala pre više od 7500 godina. Nesvakidašnje visine za starije neolitske figurine, Crvenokosa boginja visoka 38 cm se sa pravom može nazvati monumentalnom skulpturom.
Neobično veliku nagu žensku figuru bujnih i prenaglašenih oblina, pored visine, od drugih neolitskih figurina izdvaja i pažljivo modelovana kosa u kojoj su ponađeni tragovi crvene boje.
Zahvaljujući saradnji i profesionalnosti biblioteke „Branko Radičević“ iz Odžaka, u čijem sastavu je i Arheološka zbirka iz Donje Branjevine, Crvenokosa boginja je poverena na dugoročnu pozajmicu, te je juče u 12:00 časova, u Narodnom muzeju u Beogradu, obavljena svečana primopredaja, kao i potpisivanje Sporazuma o dugoročnoj pozamici.
Od petka, 29. novembra, do petka 6. decembra, svi zainteresovani posetioci će Crvenokosu boginju moći da vide izloženu u centralnom prostoru Atrijuma u Narodnom muzeju, a nakon toga će Boginja dobiti svoje mesto u stalnoj postavci muzeja.