Sastojci:
Za ćufte:
- 500 g mlevenog junećeg mesa (može i mešano sa svinjskim)
- 1 jaje
- 1 manja glavica crnog luka (sitno seckana)
- 5 kašika pirinča
- 50 g dimljene slanine (sitno iseckane)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 2 kašike prezli
- 1 kašičica vegete
- 1 kašika ulja
- So i biber po ukusu
Za sos od mirođije:
- 1 puna kašika svinjske masti ili 1 dl ulja
- 3 kašike mekog brašna
- 1 veza sveže mirođije (ili 2 kašike sušene)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Biber po ukusu
- 3 čena belog luka
- 2 šolje hladne vode, bujona (supe) ili mleka
- 1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta
Priprema:
U dublju posudu stavite mleveno meso, dodajte sitno seckani crni luk, jaje, oprani sirov pirinač, sitno seckanu dimljenu slaninu i beli luk. Dodajte prezle, kašičicu vegete, kašiku ulja, pa začinite sve po ukusu solju i biberom. Rukama dobro zamesite masu dok ne dobijete povezanu, glatku smesu.
Pokrijte posudu i ostavite smesu oko 15 minuta na sobnoj temperaturi – kako bi se ukusi proželi, a masa lepo stegla. Od pripremljene smese oblikujte kuglice veličine po želji – najbolje srednje, kako bi se ravnomerno skuvale. U šerpi zakuvajte posoljenu vodu, pa pažljivo ubacite ćufte i kuvajte ih na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, dok ne omekšaju i isplivaju na površinu. Kada su gotove, izvadite ih pažljivo rešetkastom kašikom i ostavite sa strane.
Za pripremu sosa, u posebnoj šerpi zagrejte svinjsku mast ili ulje, pa dodajte brašno i propržite ga dok ne dobije blagu zlatnu boju, uz neprekidno mešanje kako ne bi zagorelo. Kada brašno počne da menja boju, dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše – ne duže od 30 sekundi. Odmah zatim, uz stalno mešanje, sipajte hladno mleko, vodu ili supu – šta god da ste odabrali kao osnovu sosa. Dodajte so, šećer i limunov sok ili jabukovo sirće. Nastavite da mešate varjačom ili ručnom žicom (mutilicom) sve dok sos ne postigne željenu gustinu – trebao bi biti gladak, umeren i bez grudvica. Na kraju začinite biberom po ukusu i dodajte mirođiju – ako je sveža, sitno je naseckajte; ako koristite sušenu, jednostavno umešajte.
U gotov, još uvek vreo sos, pažljivo ubacite prethodno kuvane ćufte. Ostavite da sve zajedno krčka još pet do deset minuta na laganoj vatri, kako bi ćufte upile mirise i dodatno omekšale. Poslužite dok je toplo.
Prijatno!