fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Cvetak zanovetak: Parfem će da traje ceo dan ako ga nanesete u pravom trenutku na pravo mesto

Parfem

Ljudi su se parfemisali od drevnih vremena, tragovi upotrebe mirisnih supstanci datiraju još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije. Stari Egipćani su koristili parfeme u religijskim obredima, dok su Rimljani i Grci parfem koristili za ličnu higijenu i u javnim kupatilima. Tokom srednjeg veka, upotreba parfema bila je posebno popularna u arapskom svetu, gde su se razvijale metode destilacije za proizvodnju mirisnih ulja.

Zanimljivo je da je termin “parfem” potekao od latinskog izraza “per fumum”, što znači “kroz dim”, odražavajući rane metode proizvodnje mirisa sagorevanjem mirisnih supstanci.

Prvi moderan parfem

Mađari su uveli parfem kao moderan miris za svaki dan, napravljen od mirisnih ulja mešanih u alkoholnom rastvoru. Prvi parfem za ekskluzivnu ličnu upotrebu bio je za kraljicu Elizabetu iz Mađarske i postao poznat širom Evrope kao Mađarska vodica. U ovom mirisu uglavnom dominiraju prirodni sastojci kao što su ruzmarin i majčina dušica.

Pravilno nanošenje parfema

Kada je reč o pravilnom nanošenju parfema, važno je primeniti ga na 12 ključnih tačaka na telu, na mestima gde se puls najjasnije oseća. Ova mesta uključuju slepočnice, iza ušiju, na vratu, unutrašnju stranu laktova, unutrašnju stranu zgloba ruku, i unutrašnju stranu kolena. Ova mesta su izabrana jer su vene i arterije tu najbliži površini kože, što omogućava konstantnu emisiju mirisa.

Kada treba da se nanese

Da bi se produžilo trajanje mirisa, preporučuje se da se parfem nanese odmah nakon tuširanja, kada su pore otvorene i koža je hidrirana, što pomaže boljem zadržavanju mirisa. Osim kože, i odeća dobro zadržava miris, pa je preporučljivo poprskati i odeću, posebno ako očekujete dug dan.

Izbegnite čestu grešku

Veoma je bitno da izbegavate trljanje zglobova nakon nanošenja parfema, jer to može da ubrza isparavanje gornjih nota, što dovodi do narušavanja njegovog osnovnog mirisa.

Čuvanje parfema

Dugotrajnost mirisa zavisi od koncentracije etarskih ulja u sastavu parfema. Da bi se očuvala njihova svežina i intenzitet, parfemi se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mestu, daleko od direktnog sunčevog svetla i visokih temperatura.

Tagovi:
Pročitajte još: